Instagram : @peejburhan

salad *edited*

oh last weekend suruh mama buat salad ni..
aku pun x sure la apa nama dia..
panggil salad aje..tp melayu style la.. ;)
resipi ni turun tumurun dpd arwah atok aku..
mmg sedap la..tp x selalu makan la..
kira kalau buat ni rasa best betul la..

so here aku nak kongsi resipi nye..
ala xde la resipi pun..
biasa2 aje..
tp nak korang try jugak..

bahan2
  1. telur - rebus..
  2. paru - rebus 1-2 jam...supaya x liat..thanks tijah ingatkan ;)
  3. tauhu
  4. tempe
paru, tauhu n tempe..
kasi garam n kunyit..
lepas tu goreng ye..
oh sila goreng tauhu dulu..then tempe..last baru paru..
suara warna elok la..
tp aku adalah bernas..aku goreng paru dulu..minyak hitam uolls..
so tauhu n tempe aku x cantik..keh keh...

oh ini pulak bahan2 untuk sos dia..kira dressing la..
ala mcm sos untuk nasi ayam tu...
so bahan2 ialah

  1. 7 biji cili merah
  2. 5 ulas bawang putih
  3. sos tomato..tu pakai mangkuk butter tu..so pandai2 la budget ye..
  4. 1 cawan air masak..make sure pakai air masak ye..jgn pakai air paip pulak..sebab sos ni xyah masak..
  5. sedikit garam secukup rasa..
  6. kasi blend ye semua tu...
n wallla...siappppppp...

oh bahan2 untuk sayur aku x snap la...
kami pakai..
  1. salad
  2. timun
  3. tomato
bersihkan n potong2 n terus hidang aje...
cara makan..makan ngan nasi boleh...
tapi aku dpd dulu suka ratah aje..

best ok..sedapppp...
mcm x puas je makan..
asyik la nak lagi..dan lagi...

so selamat mencuba.. :D

21 Comments:

AmY-AdLi said... [Reply to Comments]

pelik salad cmni..
tapi cam sedapp!!

han said... [Reply to Comments]

waaa sedapnye kelihatann..
harus nk cuba nanti ni..

shasha said... [Reply to Comments]

menarik menarik...ni bole try nih..

♥chentaMAYA™ said... [Reply to Comments]

naakkkkk~

Tijah said... [Reply to Comments]

wahh! bahagianyaaa muka ko dapat makan tu kan??? jeles nihhh..

aa...paru tu rebus dulu tak? tak liat ke dia?

~Layla Yuki~ said... [Reply to Comments]

pijaaaaa....sedap tuh..aku suke ni salad2 neh..hehe..besok jugak aku nak wat...mekasey bagik entry neh..i like1!! hehe

SJ said... [Reply to Comments]

lapaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrr

Kakakdegil said... [Reply to Comments]

Peej

Thanks for the recipe.. lama dh carik tapi tak tau nama apa ni
Sedapnyaaaa.. tak sabar nak masak

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

paruuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
sebulan lg farihah... sebulaaaaaannnnn!!!!

Penari.Gendut said... [Reply to Comments]

Ni salad apa :( Susahnya nak cari bahan bahan kat sini :( :( Paru babi banyak la..hahaha. Tapi these few days aku makan salad je tau...semangat nak diet datang kan...tp bila baca blog kau je, terus dasar pelahap tu dtg balik..hahaha apakah!!

Anonymous said... [Reply to Comments]

nice...
aku punye resepi salad mcm sambal jawa tu...ubi kentang, tempe, kacang tanah, ikan bilis, tauhu (semua digoreng) n masukkan dlm mangkuk besar just gaul ngan sambal tumis yg pekat....cubalah peej

ai said... [Reply to Comments]

va va va...resipi baru yg mudah utk aku anak branak! mekaseh pija the vougeh.

chics said... [Reply to Comments]

Oh paruu, mak ske nok. Nanti bila free aku nak try [macamla bz sangat hehe]

Hazzel said... [Reply to Comments]

i love tempe!! nyum2!!

::moi:: said... [Reply to Comments]

opppsss tertelan air liur....

Uncle Lee said... [Reply to Comments]

Hi peej, anymore of that delicious food left? They really look delicious.
There is no spectacle on Earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for the loved ones.

You have a nice day and keep a song in your heart, best regards, Lee.

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

wah ni 1st time kite tgk salad camni.. interesting xD

nasaoji said... [Reply to Comments]

rajinnyer...nak try wat le..tx tepek resepi tu..

aku penggemar TEPE + PARU!!!...

darling8tabby said... [Reply to Comments]

paru! baru je terasa2 nak makan...harus buat ni...yummeh!

Princess of kekuri said... [Reply to Comments]

salad ni kan,mcm pasembur kat penang cuma xda salad la,akak penah mkn kan ,sedap ooo hehehe

fat n fabulous said... [Reply to Comments]

peej muka kau dlm gamba last tu ada nampak sedikit kurus syabbash bette.heheheh sikit pun jadi la aku ni langsung takde bergerak kedebapannya..keep on blogging!

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...