Instagram : @peejburhan

petua untuk buang perasaan marah n benci~

hoh lately ni sejak dah tua2..matiklah mengaku tua kan..
asyik la nak marah2...n meyampah2..
aku x tau la apa masalahnya..tah hormon ke...
ye...seperti biasa..perempuan suka salahkan hormon..
tp mcm pernah aku cakap..maybe sebab x cukup makan..
tu yg rasa nak marah aje...
motif asyik nak bg alasan x cukup makan??
dgn harapan noy baca n x marah2 if aku nak feeling makan lebih2 sikit..heheh...





mangsa selalu kena marah ialah mama..
kesian loh..dah la dia x dgr..sweet2 aje..aku ni asyik nak temper2..
dah bengang2..n marah2..lepas tu baru insaf..n layan balik..
bila pikir2 mcm x berbaloi..i mean buat apa nak marah2 kan..
baik menjadi mithali dan layan je from the start...haihh...
so to mummy i'm corry..u know i lap u mummy..

tu xpe lagi..selalu kemarahan ni dekat rumah aje..
tapi tgk lately kemarahan adalah menjadi2..
sampai terbawak2 ke orang luar..x sure orang notice ke x..
rasanya notice..sebab ada kawan noy tanya..
pija ni mmg garang ke??
matiklah kawan noy n edan punya la mcm takut2 kat aku..
siap salam dua tangan n tunduk gaya2 nak cium tangan tu..apa kes kan..
xleh jadi ni..x pasal kena cop brutal...
i nak sweet2..

pastu kemarahan tu terbawak2 pulak kat blog..
bila bukak blog ada je rasa x kena..
sampai rasa menyampah n nak tutup blog la..
ayat poyo biasa untuk para blogger..konon nak tutup..
padahal nanti muncul lagi...

aku ingat aku sorang je mcm ni..
mcm nak marah2..n moody..n depress semua..
sekali lately aku tgk byk je org tulis kat blog ke..
status facebook ke..ala2 depress semua n moody2 nak marah..
so rasa la lega sikit..
i'm not alone gitu.. ;p~
sangat hampeh..kira gembira sebab org lain pun depress2..haha

tapi hari ni berbeza..
walaupun aku adalah batuk2..n sakit gusi..
tp mood adalah ceria aje...
masuk blog pun perasaan bunga2..n rasa nak update banyak2..
mcm xde rasa benci ke apa..bagus betul la..
kan bagus kalau hari2 mcm ni..
baru la blogger berjaya ..haha

so cerita panjang lebar pun x guna....
tajuk entry x masuk2 lagi..
ok aku bukan nak bg petua..sebab aku pun bermasalah..
tajuk ialah soalan sebenarnya...
siapa sini tau petua untuk buang perasaan marah n benci????
sila la kongsi kat sini yea..
ke korang ni semua hampeh suka baca aje..tp pemalas komen..ooppsss..
cea kata mood ceria tiba2 nak amuk kenapa kan..larikssssssssssss...

22 Comments:

Dils said... [Reply to Comments]

wah... ni aku komen, aku komen.

Heh. My tips. Tido cukup! I notice kalo tidur ku tak cukup, mula la bengang ngan alam sekitar.

Also bile kalo dah marah, try tengok cite gelak-gelak lite-lite. So slalunye I usually tengok cite mcm Friends, Ugly Betty or tah hape2 tengah2 minggu and tunggu tengok cite yang macam depressing nak mampos ni, bile wiken ( mood dah sedia kala ceria sebab cuti).

Bile dah gelak-gelak, baru rase lega sket kepala.

Ceera said... [Reply to Comments]

kena komen nie...

aku tak tahu la apa petua nak hilangkan marah... sebab kalau rasa nak marah, marah ajer la.. huhu~

tapi kalau aku marah2.. aku suka kuar ngan kawan2 aku, so leh gelak2.. itu aku la..

shasha said... [Reply to Comments]

heheheh...aku suka baca dan kadang2 komen gak tau..okeh...biasanya bila aku rasa marah dan geram...samada aku gi window shopping...makan sedap2...atau layan dvd atau tv citer best2 nak lupakan perasaan marah tuh...

si G.E.D.I.K.S said... [Reply to Comments]

selalu kalo rase nk mrh2 tu..
mmg akan menyampah2 dan geram2..
akhirnye org paling dekat lah menjadi mangse.. haha..
tp nk buek camnoo..

selalu tu try cam bg space kat diri sendiri..
pastu br pk blk..
nape sebab nk mrh..
kene ke mrh..
pastu igt benda2 seronok..benda2 gembira..
benda2 hensem ke( matila igt benda hensem2)..

then pastu mesti cam ok2 sikit..
x byk pun..
sikit jadilaa :)

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

kuwa ngan geng blogger babes kompom x marah kan.
kadang feeling camtu mmg ada tp jgn layan sangat.nanti memakan diri.waahh cam pro jek.hehe

Marina Monroe said... [Reply to Comments]

Hello!! Banyak2 lah Astaga dan selawat nabi bila rasa nak marah. Apa lah nak layan iblis pulak. Mama apa kisah...yg mama inginkan dari anak2 adalah character sweet dan manja. Lu kalau selalu marah2 cepat lah tua!!! Muka pun jadi macam singa...........siapa nak dekat nanti!

initrahartini said... [Reply to Comments]

pernah la trdgr kat radio..dato fazilah kamsah punye nasehat..disarankan kalo nak buang rasa mencik n marah kat orang..setiap hari b4 tido kene niat kita maafkan semua orang dan berdoa agar orang lain pun maafkan kite..lagi satu, kene slalo brfikiran positif..hati yg bersih adalah hasil dari pemikiran yg positif..slalu berzikir dlm hati..n syum slalo... :)

Starry Eyed said... [Reply to Comments]

yg baru2 ni what i did was menangis puas2, then cakap dengan someone experienced yg akan paham.. someone yg penah lalu similar situation mcm kite.. then dengar lagu2 motivating.. jgn dengar lagu depress nnt lagiii depress. hehe

Missy Farah said... [Reply to Comments]

hampeh gak aku sebenarnya.haha.ok kali ni aku akan jadi pengomen tegar,haha.nway,just let it out to someone.then go some happy place with ur fav people.

♥chentaMAYA™ said... [Reply to Comments]

agaknye skg musim m0ody!
pertukaran musim gitu~
lalaa~

Nonoy said... [Reply to Comments]

saya hilangkan rasa marah dengan pial telinga kucing2 ataupun ngadu kat kau. atau marah edan... buang amarah weyhhh... hahahah.. apa lagi haa????? shopping lah woiiiiiiii

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

ye....aku lah salah sorg yg tgh emo tuh...mekak2 kat pesbuk kan... kah kah kah... janji nak hantar email kat ko pon tertunda je..dah ade dlm draft.. tp tiap kali nak sambung...sakit hati... huishhhh...

Aliah said... [Reply to Comments]

Part malas komen and suka baca tu.. betull x3 .. ha..ha..ha.

Anyway, kalau asyik moody jer.. perasaan angry tu harus di lepaskan.. jgn simpan.. bila simpan tu yang akan jadi 24 jam moody. Tapi jgnlah naik angin dgn org sekeliling kita.. cian dia orang... try do something yg u like.. to overcome the angry feeling. :)

shazanateh82 said... [Reply to Comments]

aku raasa semuorang moody je skang ni sbb dunia sedang mengalami pemanasan global...

sekali dengan orang-orangnnye mengalami pemanasan global...

Nora Maney said... [Reply to Comments]

aik..sabar2 eh peej..tenang2kan la diri tuh..tarik nafas..hembus...tarik lagi..hembus..hilang la perasaan marah tuh..

~Layla Yuki~ said... [Reply to Comments]

aku pon tak tahu la nak share camne nak ilangkan rase marah tu, pija..tapi kau bukak speaker kuat2..ko pi bawak kete laju2..itu cam yg aku buat laa..agak release bagik aku laa...tapi ko kalau marah mmg betul2 nampak garang neh muke ko neh..hehe..ilek laa pija..mmg hormon tuh..kompem..

~Mis Jc ~ said... [Reply to Comments]

helo helo..aku pun nak membiZI boDY komen no romen..hehe..tips buang kebencian?? hurmm pegi pampered diri wit doin somthing u like..hurmm...i guess ;P

..tora.. said... [Reply to Comments]

aku rasa sbb el nino nak menyerang, tu la panasss jee..panas luar dan dalam..

aku kalo nak hilangkan marah, aku selalu buat lawak ngan kawan2 aku yg sekepala..pastuh mula la kuar semua lawak2 bodoh..pastuh, nanti happy balik..gitu ler..

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

distractkan rs marah dgn buat perkara2 yg menggembirakan.. pergi karok ke, cuci mata ke.. haha.

peej said... [Reply to Comments]

dils - betul la part tido tu..aku selalu je x cukup tido..


ceera - kau ramai kawan..aku ni mcm ketandusan kawan aje..


shasha - window shopping lg emo..dah la kaki penat..tp x dpt beli apa..


gediks - aku suka part benda2 handsome tu..mmg lepas tu mood ceria nak menyengih 24/7


fieza - tu la..tp x selalu boleh jumpa..masing2 busy..kalau jumpa pun weekend aje..tu yg boring aje..


mama - amoi sesuka hati ckp muka aku mcm singa kan..dpd mama tu..david arumugam..miahahahha..


hartini - kan..thanks for te tips..ok..akan cuba ngan senyum selalu..ni muka pun masam aje..mcm mana org nak dekat kan..eh..motif tiba2 cakap org nak dekat.. ;p


starry eyed - tu la kan..kadang2 lagu pun boleh bg depress kan..haihh..


missy f - haha..tiba2 nak jd pengomen tegar kan..xpe..next month kita akan ke happy place..so harap akan hilang tersekat2 kat kepala ni..


maya - tu la kan..mungkin musim panas jugak bikin hati panas..

peej said... [Reply to Comments]

noy - org ado2 mcm ka boleh la shopping 24/7..kalau aku marah nak piat telinga kau boleh x??


lilred - hahha..xde la..ada je ramai lg..bukan kau aje..hahaemail kau akan ku balas ye..tp mmg x patut apa yang berlaku..


aliah - tu la kan...x pasal org sekeliling kena..x bagus betul la perasaan marah2 tu kan..


teteh - betul tu..aku sokong..wah bab nak salahkan bumi laju je aku sokong..tp ye la..sekarang panas sgt..xleh thn.


nora maney - mujarab ke teknik tu???akan ku cuba..


layla yuki - masalahnya aku sekarang adalah penakut nak bawak laju2 n bukak lagu kuat2..mcm x concentrate aje..xpe..aku bukak kat umah aje..sambil menari goyang buntuit kan..


mis jc - kan kan..tp benda2 mcm tu maha..sebulan sekali boleh la..tp kalau dah marah seminggu 3 kali..mcm mana pulak tu.. ;p


tora - a ah..lawak helps..so maknanya aku perlu kawan2 yg lawak..so aku rasa nak marah aje..aku paksa dorg buat lawak buduh.. ;)


wani - cuci mata..wahh..aku suka tu.. ;p

Nonoy said... [Reply to Comments]

piat telinga edan boleh. tinge saya nanti merah2 bunyik patah. :(

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...