Instagram : @peejburhan

loose weight~

oh terima kasih la sesiapa yang cakap aku ni dah turun ke apa ke..
seriously..aku sendiri x tau sama ada aku loose weight ke..tidak ke..
sebabnya..i avoid weighing scale..
bukan apa..mmg la bagus kan..mcm kau tau progress kau...
seminggu turun berapa ke apa ke..

tapi tah la..as for me..aku x suka..
sebab aku tau perasaan tu..bila kau rasa kau diet bersungguh2..
bila timbang mcm xde yg berubah..kalau ada pun 1 kg kot..
n rasa mcm emo gila n sedih melampau...ye la..dah la lapar..
tiba2 x turun kan..
so bila mcm tu..mula la nak salahkan timbang tu dah rosak..haha..
x pun terus berkata kat diri sendiri, ' ahhhh mampos a..malas diet..baik makan aje..'

so untuk orang2 berdiet di luar sana..
timbang sekali je..before start diet..sbb nak tau berapa berat..
lepas tu jgn layan timbang2 ni...
sampai la dah ada 85 orang cakap..'eh kau dah turun eyh'..
baru la timbang.....
matiklah nak tunggu sampai 85 orang kan..
oh orang yg paling boleh dipercayai cakap kau dah turun..ialah..orang yg dah lamaaaa..kau dah x jumpa..sbb dorang akan nampak the difference..orang yg selalu jumpa xkan notice kau dah loose weight ke apa..
mcm aku..org dok la cakap dah turun2..ni before diet eyh..
tp aku x suka..aku ckp la xde..sebab mcm tension..aku tau la aku gemuk..
apesal nak cakap2 turun pulak..
sekali aku timbang..rasa terkejut..sebab rupanya mmg turun 10kg ok..
wah..time tu xde pulak nak cakap penimbang rosak kan..haha..
so time tu rasa berbunga2 n lg la bersemangat..

oh aku jugak bukan crash diet..
so jgn la expect tiba2 aku akan menjadi hot seperti megan fox ke apa..
oh aku pun xde target mcm tu..kurus melampau ke apa..
cukup la aku berjalan..perut x bergegar ..haha.gila geli statement..
aku slow2 aje..ade time2 aku teringin..aku bedal gak nasi lemak ke apa ke..
tp if x..aku akan makan 1 senduk nasi..mmg sikit la..mcm ada la dpt 5 suap..
n mana2 lauk2 yang aku masak2 tu..
mmg la x thn..esp sedap (nak jugak cakap lauk aku masak sedap kan)
tp kena kuatkan diri..so aku amik jugak lauk2 tu..
aku hirup2..ratah2..x pun if kari..aku tuang kuah..
aku cicah ngan jari aje..jilat2..haha..buruk lantak betul..
sebab xnak amik roti..sebab dah bedal nasi..pastu nak roti..baik xyah kan..

tang exercise aku x start pun lagi..boleh??hahah..
aku gila pemalas weyh..
tp aku mula risau..sebab nanti lemak2 aku ni nak pergi mana..so scaryyy...
bayangkan dah kurus,,lemak2 menjadi sekeping seperti kain..aku nak tunjuk arah kat org..tiba2 lemak tgn tersepak muka orang laju2...omg..so scaryyy...ok aku suka lebih2...tp possible kan...helppppppppppppppp...
tp aku malasnya nak keluar2 jogging semua ni..
ada sesiapa nak hadiahkan aku treadmill x???
ish x malu..td buruk lantak..ni buruk pintak pulak.. ;P

oh pasal ada cakap aku nampak kurus x nampak double chin bagai..
ada lagi woihhh...bukan je double..triple semua ada..
mungkin la dah kurang..
tp dlm gambar x nampak sebab dulu aku sepit rambut..so muka adalah penuh..
sekarang kan lepas..so coverline la..
n it's all about angle la..kalau angle betul..elok je la nampak..
plus kita kan pakai digi cam..x elok je delete la..amik yg lain..heheh..
untuk orang2 yg mcm2 aku ni..teknik amik pic yg sesuai ialah..
amik dpd atas..supaya nampak runcing la..x byk pun sikit la..
amik side view sikit..so xde la nampak ketara pipi kau tembam..hidung tertarik semua..
membantu la..
ok la..pic akan kelihatan agak gedik n feeling kawaii..
tp lantak..janji orang cakap elok sudah..n kau puas hati..kan kan kan..

ok..itu sahaja cerita ceriti sedikit sebanyak pasal pija yg berdiet light2..
ta-ta

p/s : poyo lebih aje si pija itu cerita2..padahal pagi td bedal nasi lemak sotong...help..help..help..

14 Comments:

puterikurekure said... [Reply to Comments]

betul tu pija. diet untuk kelihatan sehat je. dan rasa sehat.
eh. dah rasa macam tagline iklan plak. huhuhu~

JiEjAh_DeEn said... [Reply to Comments]

beli je Cd aerobic , x yah keluar rumah gi jogging.
tu akak lerrrr , bercinta oo nak kuar jogging miahahaha

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

slow2 pija..jgn paksa diri.kita pun nak loose weight not bcos nak cantek but more to health reasons.yg penting semangat kena kuat dan padu.hehe
setuju sungguh part angle tu.mmg camtu la dari dulu-amik dari atas. ;P

suezensuzanna said... [Reply to Comments]

smoga berjaya....me otw jugak;)

darling8tabby said... [Reply to Comments]

akak pun sama tengah nak diet balik..timbang kat umah tu kena sorok coz kalo timbang buat sakit hati je kan..heheh

nasaoji said... [Reply to Comments]

wahwahwah..

ko diet?...

oowwhh...aku nak diet gak...

ader org ckp, tension, leh turun berat ek..tp, klu aku, tak pun, hppy naik, tension apetah lah..huargghhh.....

shasha said... [Reply to Comments]

10kg?? mak aih..tahniah tahniah...kita tunggu 10 kg yg akan datang lak ek...gambare peej!

peej said... [Reply to Comments]

kurekure - kalau mcm tu kena la exercise..tp pemalas ni..mcm mana tu..


jiejah - tu la kan...bagus jugak tu..


fieza - ye harus..angle itu penting kan..


suezen - ye..same to u too..


darling - betul kan..so abaikan timbang itu..


nasaoji - mungkin la..aku kalau sedih sgt x lalu makan..tp kejap je la kan..haha


shasha - tu dulu la..sejak diet ni x tau lak progress..x nak timbang..nanti2 dulu..

Ted Baker said... [Reply to Comments]

nok last year aku 90kg ok
then aku diet, bersenam dan puasa, terus jadi 65.

ko puasa je nok sebab temptation ni bukan calang2.

peej said... [Reply to Comments]

ted - omg..serious..kau bg aku lg berkobar2 la..

dyan . said... [Reply to Comments]

wah ted.. pencapaian yg giler best la.. tapi senam + puasa? larat ke weyh..
alangkan guwe yg dok makan sebesen ni pun tak larat nk senam. hihi.
pasai badan banyak batu..
wah.. salahkan batu lagitu.. hehe..
tapi best la.. tahniah2..

dazzledalie said... [Reply to Comments]

tapi aku rasa ko mmg dah kurus noks..tahniah.. :)

Syebi Burn said... [Reply to Comments]

aku suka & bersetuju part yg ini...
"it's all about angle la..kalau angle betul..elok je la nampak..
plus kita kan pakai digi cam..x elok je delete la..amik yg lain..heheh.."

OKie, peej. Ko bleh jadi personal trainer. hehehehe

peej said... [Reply to Comments]

dyan - tu la kan..kagum betul..


dazzledalie - salah tu..dah turun sikit kot..kurus tu jauh lg...apa2 pun terima kasih uolls.. ;p


syebi - hahah gilo..personal trainer apa ghupe begini...aku share tips aje.. ;p

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...