Instagram : @peejburhan

cara2 mengatasi masalah cinta~

hahahah..serious cilakak ok tajuk entry aku..geli2 je baca kan..
macam selalu ada kat majalah2 pelik2..haha..
td x sihat..so makan panadol..terus tertido..ni terjaga balik..
baca2 comment2 korang..n baca la comment dpd chics ni..

I have to say Peej, aku respect kau cool gila when it comes to masalah hati ni. Yang dekat belakang tu lain kirala.

It take a huge courage to be the person you are


how to say ah...
xde la aku tenang je hadapi ni...
of course la ada jugak terguris sana sini..
tapi aku rasa aku kuat sebab in a way..i can see this coming..
so basically aku macam dah ready mentally n psyhically la..

n aku selalu ingat..mama pesan..
nak bercinta dia x kisah..tapi dia x suka nak tengok nanti frust menonggeng ke apa..
n daripada pengalaman lama..mana aku bg 100% la sayang..
last2 aku kecewa...
so masa bercinta balik tu..xde la aku nak bg 100% lg kan..
aku simpan sikit untuk diri sendiri..
so masa break up, xde la frust sangat ke apa..
plus aku ingat..masa couple pun aku selalu cakap..ada ada..xde xpe..carik je org lain..
so kena la pegang kat benda tu kan..
xkan x jadi ni..aku nak melalak lebih2..agak2 la..
nanti org cakap..poyo la lu..cakap je lebih..hati mak limah..

tapi xde la aku ok je 24/7
gila apa kan...perasaan ngan hati ni..5 thn pulak tu..
of coz there r times where i break down n cried...
time2 tu la korang tgk aku emo2..x update ke apa..
tp so far..sepanjang 2 1/2 months ni *wahh..kira ke nok??*..
aku pernah emo dlm 3-4 kali je la...
so ok la kan..xde la melarar2.sampai berminggu..berbulan2..sampai jadi kassim selamat ke apa...
kang x pasal kena tukar nama blog ni jadi peejselamat.blogspot.com pulak..

so if la antara korang yang kena deal ngan benda ni..
once kau decide kau dah xnak lagi ..
so sila buat ini...atleast ni apa yg aku buat la.

aku buang semua pic yang ada pic dia dalam pc n hp...
sebab akan ada time kau mcm rindu...so kau tgk pic2..bila tgk tu yg emo kan..
so mcm aku..tgh emo..rasa nak tgk pic..mmg xde la..x jumpa..so xde rasa apa..
dlm blog mmg ada..so bila lama x tgk..perasaan tu dah rasa pelik..
mcm eh siapakah lelaki ini..??kekasih lamakah??x handsomenya...
hahah..mcm cilakak kan..padahal 5 thn elok aje..dan2 x kenal pulak.. ;p

jgn reply or answer to his sms or calls..kalau boleh reject terus calls.
so ini sangat membantu jugak..
sebab perempuan ni hati lembik..
kena pujuk rayu sikit..dgr suara sikit..
harus la nak nangis la..kesian la..
nak bercouple balik la..kosser weyhhhh...
lelaki ni mulut manis..mcm2 janji dia tabur..tolong la jgn percaya..
kojap jo janji2 tu..x lama lagi sama jugak..
kalau dah perangai mcm tu kan..
sampai ke tua la mcm tu je..possibilities untuk berubah itu kurang ye..

if dia still call2..kau boleh ignore..
tp sms tetap masuk kan.
kadang2 kata2 dlm sms tu pun makan dalam..
so senang aje..tukar la no hp anda..
ala bukan mahal pun nak tukar..sekarang murah2 aje..
mcm aku la..dah 8 thn pakai no tu..mmg sayang..
tp lantak la..aku lagi sayang hati aku dpd nombor tu..
asyik2 hati di cucuk2 je bila dpt sms..baik tukar kan..

oh kawan2 n family pun mainkan peranan penting ye..
tempat luahan perasaan...tp sikit2 sudah..
jgn la asyik nak luahkan perasaan aje..orang pun menyampah..
sebab yg deal ngan benda tu kau..bukan kawan or family kau..
so hati kau of coz la sedih ..gembira...cinta...tp orang luar xde...
so akan sampai masa orang dah menyampah..elok org tu menyampah kat ex kau ke,bf kau ke, laki kau ke..x pasal ngan kau2 sekali orang akan menyampah..
so hentikan lah ye..

oh bila tiba masa kau bercerita tu..kawan2 ke family pun berpada2 la..
jangan tgh kau emo..dia cakap pulak...aku sedih jugak..aku suka korang bersama..
it's not helping ok..kau bg lg emo ada...
or jangan la pulak..kau kutuk lebih2..macam maki2 ke apa..
sebab sedih jugak..walupun mcm tu..org tu pernah ada dlm hati dia..
so jgn la kutuk..emo jugak ok..
aku rasa nasihat paling baik ialah apa yg korang selalu bg aku..
walaupun cliche gila..tp in a way ..senyum je bila baca..sedap sikit rasa..
contoh : xpe..ada jodoh yang lebih baik untuk kau..
things happen for a reason..ada hikmah..

ok so far itu yang boleh aku ingat la..
harap2 dapat la membantu yg kat luar sana...n untuk diri aku jugak la..
ok ta-ta


19 Comments:

chicsinred said... [Reply to Comments]

I guess you are right, kalau nak sayang orang, simpan sikit untuk diri sendiri.

Tapi itula, aku ni haaa kalau bechenta tak igt dunia, macam akuuu jelah yang bahagia dan komfemm akan berakhir dengan aku nikahnya hahaaaaa :P

darling8tabby said... [Reply to Comments]

betul betul betullll *ala upin ipin*

bak kata pepatah... - if it's love let it go..but if it's true love it will definately come back to you...

waaa gitew...tapi kalo tak setia bagai..cam tak worth it lak nak suruh datang balik kan..

but seriously...u r strong..akak dulu minah leleh..sikit2 leleh..sikit2 leleh...;p

dazzledalie said... [Reply to Comments]

peej,
aku setuju, ada org lbh baik untuk ko, and jodoh ko bukan dgn dia. keep the faith bebeh!

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

dlukan i pun penah patah hati jugak cam u.my ex ada org lain.pastu dan dan ajak kapel balik n me kemain suka.last2 dia tipu lagi.mmg silap kita la sbb x tuka numb.dia kol ke msg semua jwb.last2 yg sakitnya kita jugak.so i really learnt frm what had happened.liars salu mmg kekal liars.susah nak berubah.
nxt tym(x mntakla.heh) if frust lagi, mmg tau nk handle camane. =)thanx for the tips btw..

My Spirit Finger said... [Reply to Comments]

kalo nak jadi kasim selamat kena butakan mata. make sure farpu sentiasa berada di sisi. hehehehe

cik syahira said... [Reply to Comments]

salam.
urm.
thanks bg ayat-ayat power cenggitu.
moga bg kesedaran sikit kat syira.
so far sekarang ok je.
tp..
ada gak masa-masa gedik teringat kekasih lama <-- mati la keluar statement gini!
teringat sikit-sikit je.
sekarang bahagia sebab ada kawan-kawan dan kekasih baru disisi.
ehheheh..

Syebi Burn said... [Reply to Comments]

Aku agree la peej..
Oh gila speechless..
Aku tatau nak kata ape.
Tapi ko mmg seorg yg kuat! serius!

ros said... [Reply to Comments]

i want to..alwiz end up patahkan simcard la ape la.but after that nyesal....i dunno why, susah sgt push diri sndiri to let go je.dlm hati nak.tp dlm masa tak nak.

thank u for the tips. i find it very useful

Anonymous said... [Reply to Comments]

you go girl!

Ms Nellie said... [Reply to Comments]

good read.
Thanks! It helps.

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

gambar bawah ni tak menahan weyh.... gilo apo???? iap buat thumbs up gitu??? ceyh!!!!

ko lupe nak cerite situ....
kene ade ayah yg memahami...
kalo nampak gambar
siap lipat bg tutup
hak hak hak
ayah ko sgt chomeyl ok!

kakakdegil said... [Reply to Comments]

salute sangat peej
pernah jadik minah selamat time 19 thn
bercinta ngan orang 27thn
hamek ko.. sekali frust..
balik kg, mak ingat isap dadah
muka cengkung.. badan kering
skang .. jumpa yg berganda bagus
lagi bahagia

setiap kejadian kan ada hikmahnya.. :D

peej said... [Reply to Comments]

chics - haha..tu la..aku selalu dgr tu..plus aku bukan apa..aku malu x jadi..sebab tu aku mmg jarang bwk dia ke majlis2 ke apa..aku pimp pun kat blog aje la..tu xpe..org yg aku x kenal ;p
so jd mcm ni..xde la tension ke apa kan..heheh


darlling8tabby - tu la kan..so not worth it..pija pun jenih leleh..tp tah kenapa kali ni x teruk ke apa..maybe sbb x sorang2 kot..selalu kita leleh2 ni bila keseorangan..


dazzledalie - thanks bebeh...i heart u..xpe..kalau aku kesepian..aku tgk la pic 'gempar' abg kau tu..hahah..


fieza - i know..aku dah tgk byk sgt kes mcm ni..i mean..sekali dorang buat..possibilities untuk buat lg mmg ada..so baik putus sekarang..nanti kalau dah kawin lg complicated kan..


spirit fingers - hang mmg gilaa..kosser cheq nak layan...


cik syahira - ala biasa la..perempuan mmg mcm tu..dia mesti akan teringat kekasih lama sikit..x salah pun..kenangan kan..cuma jgn la lebih or sampai kekasih baru tau..kecik lak hati dia kan.. ;p


syebi - e eh kau ni..over tau sampai speechless...tp semua org biasa buat ni..samaada kuat ke x je..so far aku masih kuat la..n harap2 bertambah kuat.. ;D


ros - u're welcome..benda2 mcm ni kena kuat..mmg rasa mcm xnak je let go..sayang aje..perempuan mmg mcm tu..tp i can bet dlm relationship u..x semua indah kan..mesti ada yg teruk2..so untuk nak kuatkan semangat..pikir je semua keburukan dia tu...jgn la pikir yg sweet2..kalau pikir sweet tu muka boleh jadi bengkak seperti beruks sebab nangis tu.. ;)


anon - haha..thanks..


ms nellie - thank u..glad i can help.. ;D


lilred - itu gambar menunjukkan hati ada sunyum..miahahaha..
hahah..a ah kan..tertinggal pulak point tu..over bapak aku kan..mcm dia lak putus chentaa.. ;p


kakakdegil - betul betul..ada masa aku sedih..tp aku ingat org yg lg teruk..contoh dah tunang putus..dah nak kawin..tiba2 cancel..dah kawin cerai...so bila ingat tu..br sedar ujian aku ni sikit aje..
so hope aku akan lebih bahagia di masa akan dtg..so amacam..ada sesiapa nak kenalkan kat aku..haha.. ;p

ai said... [Reply to Comments]

wahhh..tip2 yg agak memberangsangkan. bagus pija!

Dils said... [Reply to Comments]

bagus tips2 tu... Memang respect kat peej that you can think logically even with all that going on. So Insya Allah, ade aje nanti yang lagi baik for you.

And I agree on what you say, siap sengeh2 lagi on part of "jangan asyin nak luahkan perasaan" je, as selalu je orang go overboard dalam hal tu. Termasuk la aku. Naseb baik penah kena sound. Hahaha.

Anonymous said... [Reply to Comments]

Yes, I agree with you. Tq for the tips sis. Memang sakit, tp kena selalu fikir positive!

SJ said... [Reply to Comments]

aauuwwww.. post ini sungguh sweet. terharu lah luahan hati dan nasihat kak peej ni.

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

seriously ko mmg strong la psl benda ni. yg penting love urself and settlekan semua benda dgn smart. org2 kat sekitar jugak mainkan peranan penting *betul ko ckp*. kadang2 apa yg diorg ckp tu akan affect jugak kat feeling kita kan. maka kpd org2 di sekitar, bagilah feedback yg baik kalau kwn2 korg ceritakan problem diorg, ok :]

Noreen Ruszalin said... [Reply to Comments]

this really helps. thanks peej

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...