Instagram : @peejburhan

batuk dan kurus..relevan kah??~

nway ..topik kita untuk hari ini ialah relevenkah batuk boleh kurus...
selalu kita dengar..kalau cirit birit..boleh kurus la apa la..
aku x tau la tu betul ke..atau mungkin hanya angan2 si pencirits..tu aku x sure..
sebab aku x pernah lak try cirits2..n lepas tu timbang..

nway..batuk adalah kronik..
thanks untuk org2 yg bg cadangan..aku x cuba pun lagi..
aku ni penakut sikit nak cuba2..
esp tang..kicap 1 sudu n perah limau nipis..bunyi scary aje..
maybe sebab umah aku ni kicap masin kan..
kalau umah aku pakai kicap manis..mungkin x berapa nak rasa scary la kot..
so aku hanya la makan ubat batuk cap ibu dan anak...
ok masih batuk..tp x la seteruk day 1 tu..

hari pertama tu..batuk teruk ok..
setiap kali batuk mesti terkentut..tah apa2 tah..
kalau la tgh ada mamat cute ke sebelah aku..kan dah malu tu..
uhukk..uhukk..proot..proot..proot...damn u batukkk...
tu xpe lagi..boleh lak batuk kronik2..tiba2..terkencing2..
ok bukan la kencing yg sampai bertakung2 tu..gila apa weyh..
tp ni mcm terkenc sikit2 tu..tau x??
end up pakai pad untuk keselesaan..
nasib sikit2 aje..kalau x..x pasal kena pakai pampers pulak kan..

berakhir lah masalah batuk terkentut n terkencing..
semalam masalah lain lak timbul..
aku batuk2..tp perut adalah sakit..
bukan la sakit perut..
tp mcm muscle di tarik2 gitu..
muscle kiri n kanan..
so untuk kurangkan sakit..aku mcm kena tekan kedua2 arah kat perut tu..
so bila batuk..xla sakit sgt...
dia punya sakit..ada la rasa mcm perut aku ni lg berapa saat jadi mcm perut shakira..
wah nak best2 aje kan..x sedar perut tu mcm enot kan..

seperti yang semua sedia maklum...
aku ada adik yang bijak lg bistari..
maka terjadi la conversation ini..

me : uhukk..uhukk..uhukk..
noy : jgn la batuk..nanti saya menyangkit..saya nak fly la..
me : mana ada..saya tutup la mulut..
noy : kau makan ke x ubat batuk..
me : makan...ibu anak tu la..
noy : bagus...
me : uhukkk..uhukkkk.. *sambil tekan2 perut*
noy : tu apesal pulak tu..
me : ntah la..hari tu terkentut2..ni mcm sakit gila..mcm nak batuk je sakit..sakit sini n sini..mcm muscle la..
noy : hoh..bagus2..nak kurus tu...sakit2..mcm exercise..
me : huh??
noy : masa kau batuk tu kau ada peluh2 x??
me : @$6^FD^#^&*%5 *lari laju2..hantuk kepala kat dinding*

omg..adik siapa la ni..
tiba2 lak batuk boleh kurus peluh2 mcm exercise pulak..
tp kalau betul2 best kan..
sekali batuk 1 kg turun..la la la...
eh tp scary jugak..sekali batuk x stop2..
tiba aku jadi sebesar lidi lalu hilang...
ok stop..aku suka pikir pelik2..byeeeeeeeeeeeeeeeeee...

17 Comments:

puterikurekure said... [Reply to Comments]

relevan:bm
relevant:bi

:)
cian dia. kena rajin buat senaman kemut2 tu pija. so, takdela terkench lagik. bagus tau senaman ni. akak kan asik la muntah2. memula tu slalu gak terkench. then, doc advice kena rajin buat pelvic floor exercise. kasi kemut baekkk punya! ok?

sherrina said... [Reply to Comments]

gi farmasi Vitacare. Beli ubat batuk yg dlm almari farmacist tu. Sekali minum confirm tergolek tido. Tapi bila dah bangun, lega sket.

Tina Najib said... [Reply to Comments]

pija,

noy tu kan, aku rasa mcm nak sepak dia laju-laju, hahaha.. bimbo laaaaaaaaaaaaaa... hahahaha..

apahal lak jadi lidi ni.. ko imaginasi tinggi tau.. hehehe

♥chentaMAYA™ said... [Reply to Comments]

bhaye la k0~
xg klinik kew?

chics said... [Reply to Comments]

Hahha Noy comel. Aku suka

Deqna said... [Reply to Comments]

hahaha batuk sampai terkentut... biasanya org terkentut sambil wat2 batuk.. ko batuk2 sampai terkentut..hihi

aku pun baru baik dari batuk nie.. seminggu gaklah kena.. minum air banyak2 yer...

dazzledalie said... [Reply to Comments]

gi jumpa doc la weih. takpun beli ubat batuk yg ada antibiotik. nanti melarat2 sian ko. take care! jgn minum ais.

p/s: amenda la punya petua minum kicap manis ngan limau nipis, cam nak buat air asam je.

shasha said... [Reply to Comments]

hahahah..lawak ok noy..anyway...aku penah kena batuk macam ni..memang lambat gila nak baik...last2 aku bantai je ice cam biasa...tau2 dah baik dah...err..conclusion dia apa ek...

dazzledalie said... [Reply to Comments]

eh chop. eja relevan camni dear.

darling8tabby said... [Reply to Comments]

noy punte theory akak sangat la suka..harus la kalo bole kurus akak asek doa nak batuk jer...pasal nak kurus punye pasal kan..heheh

Ceera said... [Reply to Comments]

hahahaha

lawak gilo aku baca..

@rrY said... [Reply to Comments]

btol r ape noy ckp tu k.peej batuk leh kurusssss.....amik petua nie..

55. BATUK BERTERUSAN

Penghidap penyakit batuk boleh menyebabkan badannya menjadi kurus. Baruk sering melanda di sebelah malam, sehingga pesakit tidak dapat tidur lena. Kalau berlanjutan, sisi rumah turut terganggu. Kalau keadaan seperti ini mengganggu diri anda, ubatilah dengan daun lidah buaya (ambil isinya sahaja), dihiris halus-halus kira-kira 20gm, kemudian dibubuh madu kira-kira 40cc. Ramuan ini diberi minum dua kali sehari selama lebih kurang tujuh hari.
Penderita perlu berpantang seperti berikut:
· Jangan terlalu banyak makan makanan manis
· Jangan tidur tidak menentu (jangan kurang tidur)
· Jangan masukkan jari ke dalam mulut (seperti kebiasaan kanak-kanak)
· Jangan makan banyak mekanan pedas
· Perbanyakkan gizi (zat) dalam makanan seharian

jgn masukkan jari spt kanak??(masukkan jari spt dewasa)..ca ya ba wau ta (cabooottt).........................

Nonoy said... [Reply to Comments]

batuk boleh menguruskan!! weeeoww!!! ;P

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

haha kite pun selalu batuk2 ni, kalau minum ais kan asyik la batuk2. xpun lps mkn goreng2.. agaknya tekakku sensitif.. ohok

peej said... [Reply to Comments]

puterikurekure - thanks..dah betulkan..oh kemut..omg scary la perkataan tu..aku dah pikir jauh ni tau..haha


sherrina - apa nama ubat itu??


tina - pelik2 kan dia..x sanggup aku..


maya - x kuasa nak pergi klinik kalau setakat batuk..makan ubat ok la tu..


chics - kadang2 comel.kadang2 tension ok..


deqna - bodoh kan..padahal aku tgk..mcm x coverline je..sebab bila aku terkentut2..semua org boleh dgr ok..x suka..haha


dazzledalie - mungkin bagus..sbb tu jadi petua..cuma aku belum berani nak try..very the fear factor tu,haha


darling - haha over sampai nak doa batuk..hahahah..


ceera - noy mmg suka pelik2 weyh..


arry - omg..serious???kalau mcm tu nak batuk lama2 la..haha..tp adalah tidak vogue ok batuk2..


nonoy - suka la tu teori kau betul konon..hahah..


wani - betul2..x menahan batuk tu..teruk je bunyi n rupa dia..

nasaoji said... [Reply to Comments]

statement adik ko tu, cam masuk akai jer...hahahaha.....

sakit ooo batuk2 nih...

nasaoji said... [Reply to Comments]

statement adik ko tu, cam masuk akai jer...hahahaha.....

sakit ooo batuk2 nih...

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...