Instagram : @peejburhan

aku bukan marah..tp aku menyampah~

huahhh...gila tajuk entry mcm bagus aje kan..
entry hari ini adalah berkaitan kegemukkan..
ye kawan2 ..gemuk...
all my life..aku rasa aku gemuk..eh silap..bukan rasa..mmg gemuk pun..
ok xde la all my life kan..kecik2 normal aje.. nak jugak cakap kecik2 kurus kan.. ;p
tp dah alam2 remaja sampai la ke saat ini la..

dulu aku rasa topik ni sangat la sensitif..
if kena ejek ke..kena tegur ke..mesti aku akan menangis aje..
sama ada menangis time2 tu jugak..or maybe later masa aku nak tido ke aku nangis..
boleh jugak cakap ..tiap malam menangis2..
even masa dulu..aku ingat lagi...masa tgh makan..
mama n papa tegur..suruh control makan..sebab xnak ke rasa kurus..
aku akan menangis time makan tu..siap menitik2 la air mata masuk pinggan..
tp jgn risau uolls...menangis2 pun..nasik tetap suap ke mulut ok..
sampai licin jugak aku bedal nasik tu..haha..
gila x insaf di situ..

rendah diri tu toksah cakap la..
rasa xnak apa2 pun la..
dah la minat orang selalu akan menjadi syok sendiri aje..
of coz la xde siapa nak aku kan..gemuk...
kalau ada pun cakap je la suka kan..
lepas tu berlaku biadap n ada gf lain piulerr..mmg cilakak ok..

sampai la ke tahap aku rasa comfortable ngan badan sendiri..
ok xde la selesa..tp maksudnya..terima je seadanya..
siap boleh gurau2 pasal tu..aku x kisah..
cuma kalau org x berapa rapat..tiba2 jerit2 panggil aku gemuk..
ada la rasa nak lempang jugak...

aku dah confident nak pakai baju lain dpd color hitam..
aku berani nak bergaya2 sakan..
lantak la orang nak cakap apa..
xkan aku nak selamanya keluar pakai baggy shirt n jeans je kan..
so harus feeling lawa2..pakai lawa2 sikit..
walau pun xde la lawa mcm mana..

tapi itu bukan topic hari ni..
aku bukan nak bincang pasal aku..
tapi aku nak bincang pasal masalah orang2 kurus ni..
orang2 kurus yang asyik2 cakap..'oh aku dah gemuk'
wakkkkkk lu la weyh..
kalau takat berat kau bawah 60 kg jgn nak cakap diri gemuk boleh tak..
sumpah aku menyampah tahap dewa..
rasa mcm boleh bertukar menjadi naga la bila orang cakap mcm tu..

stop it ok...
u know nothing about being gemuk ok..
kalau setakat dagu kau x double chin mcm double cheese burger..jgn cakap kau gemuk..
kalau kau x rasa kau berjalan..peha kau x berlaga2..jgn cakap kau gemuk..
kalau perut kau x berlipat2 macam pelampung yang kau boleh sewa kat pantai PD tu...jgn cakap kau gemuk...
kalau kau nak lambai kawan kau cakap hi atau bye..dgn lelemak tangan kau pun melambai2..sila jangan cakap kau gemuk..

kalau setakat pipi kau tertembam sikit..tu bukan gemuk..
kalau setakat perut kau terbuncit sikit..tu bukan gemuk..beyonce pun buncit..matiklah tiba2 kata beyonce buncit..haha
kalau setakat perut kau terlipat2 mcm baju yg terlipat..tu bukan gemuk..
so stop la cakap...'oh aku dah gemuk..'
menyampah ok...sebut la kau banyak2 kali..
elok pintu langit terbukak..mmg kau gemuk melampau lepas tu n x turun2..baru kau tau..
time tu boleh la kau join kelab aku..kelab..mari bergemuk bersama2..

instead of complaining yg kau dah 'gemuk'...
cakap la ..ish mcm dah naik la berat aku..
so xde la mcm menyakitkan hati sangat kan..
serious rasa mcm kepit je muka orang2 mcm tu diantara lapisan perut aku sampai kau lemas..
x pun..aku hiris lemak2 aku ni....kasi lempar kat muka kau...terus melekat..
baru kau rasa mcm mana jadi gemuk..
tu cukup baik aku lempar kat muka aje..
ikut hati nak lempar kat satu badan kau..
motif nak lempar2 lemak kat orang??
sebab aku pun nak feeling kurus nokkk..hiiahahah..
lepas tu aku bg kau lak depress tgk aku yang kurus ini..
pastu aku tgk kau buat entry kat blog..emo2 isu kegemukan..miahahhaha...

maaf u olls..
mak sedang di alam bendera jepun..
so mak adalah tidak bermood happy-happy..
tapi mood emo-emo gitu..
semoga menjadi iktibar gitu entry ini..
hahahha..ok ta-ta..

yg benar,
org gemuk yg sopan..emo2.tapi cakap sorry n tiba2 haha..haha..motif tiba2 nak happy2 kan???..sebab aku ni mmg ceria orangnya..keh keh..

46 Comments:

chics said... [Reply to Comments]

Nakla, lempar la dekat tetek aku. Kalau kat situ aku tak kesah.

Yela lepas ni aku tak cakap aku gemuk dah dekat blog, aku cakap aku dah err.. err.. naik berat badan.

Mak dah insaf nok.

peej said... [Reply to Comments]

chics - hahah..kau mcm nonoy ok..noy suka je nak amik lelemak aku..pastu nak tampal kat tetek..gilo.. tau xpe..kau pun kurus kan..aku tgk pakai tube dress semua lawa aje..ala setakat peha n bontot naik xpe ok..aku rasa sexy aje..very the j.lo..yeeee..sila insaf dan bersyukur gitu..

Tina Najib said... [Reply to Comments]

heheeh..

aku suka tang lempar-lempar lemak ni.. aku pun kalau boleh nak je donate kat org yg dok plak sibuk complain sbb badan kurus.. meh sini amik lemak aku.. rasakan! ;P

shasha said... [Reply to Comments]

hmm...aku selalu gak cakap aku gemuk sebab bila berjalan peha bergesel...bila lambai org dgn lemak2 kat lengan melambai sekali.....tapi takpe...aku bahagia ngan diri aku yg begini...apa motif aku komen nih?? haih~

dazzledalie said... [Reply to Comments]

haaaa betul-betull.
ni aku pon nak buat entri kegemukan gitu jap lagik..

sape bawah 60kg jgn sibuk kate gemuk boleh takk..yg borderline pun takleh..

(motif nak bgtau berat sendiri over 60kg terlampau)

muahaha..

-yani- said... [Reply to Comments]

ye betull
aku setuju dgn ko peej
kalau berat bawah 60kg jgn perasan nak ngaku gemuk..
mmg tension aku dengar..
tak paham erti gemuk jgn lah sibuk ngaku gemuk..
hoh!!
emo gak ni.. :)

dummie-dummie-dot-dolly said... [Reply to Comments]

gahahahahah....ko agak2 laa pija nk sbot part perot berlipat-lipat tuuuhhhhh.....terase nehhh! hahha. like i care, ke? :p

since the break up, aku juge sudeh mule yakin diri. sudeh brani bli baju kaler purple! yay!

go go go pija!
laplap u!

Syebi Burn said... [Reply to Comments]

alamakkkkkk...itu aku jg...
Next time aku tak kata lagi..ampunn..

Fadhlina Budiman said... [Reply to Comments]

betol betol..bukan taknak diet tapi asyik on-off on -off jer..napelah derang tidak memahami perasaan org gemok nih..E!

Lya Colours said... [Reply to Comments]

i pon gemok jugak
tp ape yg penting, sihat.
kurus pon byk penyakit wtpe kan
tuham bg rezeki byk kt kite, so tarammmm

Softtouch [Hanim] said... [Reply to Comments]

sy pun mcm awk dulu. Sy dr kecik gemuk tau tp masa tgh blaja sy kurus jap n kawin. Lepas kawin n ade anak naik plak bdn n sekarang maintain jer lah. Skrg ni sy tgk org dah xbape kisah psl gemuk ni.Tak mcm tahun 90an. Kdg2 tgk org yg comel ni dah pndai dressing tau. N bila tgk diorang dressing cntik2 memotivasikan diri sy sndiri utk dressing mcm tu. sampai sy nak jer tanya, kat mana dirang beli bj2 tu.?bleh x cik pija bg tau kat mana nk cr naju2 yg mcm sy boleh beli?tq

Anonymous said... [Reply to Comments]

kelakar la bace ni.. siap gelak sorg2.. bestnya kalo lemak leh dilempar2 camtu...syok wo...

n perut cam pelampung tu... hehehe... terasa saye..

<< s| tED| >> said... [Reply to Comments]

alahai... aku pun gemuk juga!! aku pun heran org kurus yg bila makan terlebih suapan sket.. eh eh.. nanti gemuk!! WTF!! satu lagi pesen kwn aku sorang.. Nafsu makan kuat! tapi dah makan muntahkan!! Apa nama penyakit tu!!
tak ke membazir namanya tu.. macam ko buang dua suka2 lah kan.. isk isk isk...
pesal aku emo ni!!!!???? ekekekeke

KV said... [Reply to Comments]

peej, kan best kalo lemak2 kt badan kita ni boleh di lempar kt sap2 yg mau. Kain akak makin hari makin ketat dowh! Huhu

~salwaredzuan~ said... [Reply to Comments]

peej,
sy tak tau laa nk gelak ke apa..rase cm tak appropriate je nkgelak.tp siyes lawak okeh!!! sy pon sll bengang jugak time order mkn dgn org2 kurus..tetiba diorg ckp takmo mkn.sbb alasan dia dah gemuk (cehhh ckp laa nk save duit sebnanye) diet kebenda laa plak klu saya order syedap2 dia join sama membantai..pastu sy marah btol bila org gemuk ckp nk diet, org kurus akan kata "ala tak yah nk diet laa..ko gemuk pon ko cantik"

kepala hotak awak laa kan kurus oi..sy nk diet bkn sbb nk cantik or nak cekci2..sy nak idop lama.nak badan sihat,..bongok laa diorg ni..

eh sowi..png pulak komen..tumpang marah skit yer

Anonymous said... [Reply to Comments]

serius... sama sgt apa yg i rasa bila ppuan kurus jumpa i terus ckp "gemok tak aku" .. mcm impliedly kata kor tuh dah gemuk sgt, tak risau ker.. babik...

si G.E.D.I.K.S said... [Reply to Comments]

hahaha
daku jua mengalami masalah seperti itu..
xpnah selame 24thn ni rase kurus./
adek badek pule adalah kurus..
haih sakit jiwa..
tp xpe..
ade je laki suke org bdn mantop mantop mcm kite ni...
tunang ai sukaaa ja nokss..

big body with big boobs katanyaaaa..hahaha

Dils said... [Reply to Comments]

Hehe... aku taw mende tu annoying, sebab kalo orang yang lagi keding dari aku tetiba declare die org FAT pastu nak diet aku pon jadi emo.

Tapi mungkin sebab pompuan2 ni suke exaggerate kut, so cakap la "FAT", instead of "Berat aku naik 1 kg" which is macam tak worth it je reason nak freak out...

Beautiful^Devil said... [Reply to Comments]

owhh.. haku sgt suke bace entry2 kamu dan chics.. u'll be in my link deffo.. boleh takkk?? mintak permission dulu nihh...

darling8tabby said... [Reply to Comments]

haha..kalo la bole main lempar2 lemak...harus akak dah lempar akak derma lelemaks semua...

perut cam pelampong...bila jalan peha berlaga...tskk tskkk...itew masalah saya ;p

BeN`z said... [Reply to Comments]

adeh..gelak aku baca ok! tu la kan, ramai je bdn sekeping papan sebuk bising2 gemok. aku yg debab lg pendek serta katik, dh mcm pokok rambutan rendang berjalan ni. org kalo bdn beso tinggi ok jgkla,xde la nmpk bantut. dah aku skg amek gambo kena pose sipi2 bajet bleh sembunyi muke setalam. hohohoo!
aku pun gemok ok, cuma lom obes je. uhuhuuuu. ni aku komen ni konpemla berat lebih 60kilo. uuhuhuhuhuuu
sesape nak lemak, silalah pilih lemak pilihan kt bdn aku ni.. perut ado..peha ado..lengan cm ayam turki pun adooo! muahahahaa

dayah said... [Reply to Comments]

Salam Peej,

Lawak la.. bestnya kalau leh tampar2 lemak2 tu tak pun main hanyun2 .. hahaha.. mcm mana la tu. tu gler melampau kelebehnya kalau siap boleh hayun2. Hehehe. jgn marah naa..
Kita sama je peej. La ni ja sedaq sikit takut jgk dgn pelbagai penyakit2 yg menular sana sini ni :D

Bila dah besa ngan bdan kita, kita mesti x kesah. Hang ckplah apa pun, gajah ke rimau ka, masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Janji hidup happy kan.

So pd sapa yg rasa diri gemuk, x yah la kecoh2 habaq kat semua org, "Aku gemuk.. aku gemuk" menanah org dgr. Fhm2 sendiri sudahlahkan. Lainlah kalau obes. Haaa yg tu kena pikiaq lebih. Tanya org lagu mana. Ehh terlebih sudahhhh.. huhuhu.. sory peej terover pulak.. hehehehe

Luth Textile said... [Reply to Comments]

pompuan mmg cakap mcmtu..
dia tu kurus, diakata gemok..
pp tu tembam sikit je mcam bola pingpon, dok gatai nak diet, padahal badan menten je.. nak kurus takat mana lagi?? nak kurus sampai nampak tengkorak? ish3, tak cun la tengok..

gemok sangat tak elok, sedang2 ok la mak.. wakakaka..

~Layla Yuki~ said... [Reply to Comments]

gemok adelah best untuk di pelok ok?
ko takyah nak beli tilam..beli bantal..tak caye meh peluk beramai2...sure lemas!!!!yawwww....kite ni kalau jatoh or tergolek..tendency nak patah riuk adelah kureng ok compared to yg kurus..sbb lelemak itu adelah penyelamat n pelampung bak kate pija..just luv the way u are..n kepade si lidi yg kepoh kate da gemok tu..meh..aku kasik pam siket otak ko??mau?mau?

♥chentaMAYA™ said... [Reply to Comments]

garang!tat0t!hee~
bet0l ckp k0!

~LIZA~ said... [Reply to Comments]

hahahahahaha! memang best entry kau yg ni. at least kurang sket gundah gulana kat hati aku..

Penari.Gendut said... [Reply to Comments]

Hahaha, aku gelak kuat gila ok baca ni, tak sedar dah pukul 3 pagi kan..

Tapi memang aku setuju betul betul apa kau cakap!! AKu rasa aku dah pernah tulis entry emo macam ni,maybe kat blog lama kot.

Memang mau aku terajang saja sapa yang cakap diri dia gemok padahal baru sama berat dengan peha aku. Ntah ntah peha aku pon lagi berat dari badan dia.

Tambahan pulak kat Malaysia, baju-baju semua size kecik-kecik, lagi ah aku rasa rendah diri ok! Benci gila bila time shopping then ada nampak baju lawa, tp tak der size!!!!

Lagi sakit hati bila promoter tu cakap "maybe you kena try a bigger size kot.." babi, dah kalau aku tak muat baju tu, mmg ah kena bigger size celakaaaaaaa!!

WAHH mmg emosi ok pasal gmeok gemok ni.

nak buat entry sama jugak!!

Hahahah, tak pasal pasal kan.

n Z r A said... [Reply to Comments]

way to go peej! i feel you i feel you...seryes kalau bleh lah lempar lems lems kat org yg duk complaint gemok gemok spjg hidup gwe...mmg aku dah slim abis dah sbb keje melempar lemak je...

paling benci kalau kluar2 dgn org kurus pastu ada timbang free. diorg g timbang2 berat..sorang 48.5kg sorang lagi 48.3kg..pastu kutuk2 gemok..sial giler okayh. hahahaha...kalau diorg gemuk aku ni apaaaaaa????

sekian, terima kaseyh :D

puterikurekure said... [Reply to Comments]

pija, sama la part tengah makan kena tegur tu. hehehe. memang sebijik kena tegur cam pija. air mata berjurai2, tapi stilllll nak makan jugak. wuwuwuwu~

give me 5!

pija, gemuk=seksi.
serius!
ni alang yang cakap. bukan akak. hehehe. dia slalu cakap akak seksi. so, gemuk itu seksi la kan?
teehehehehe.

takmo emo2 eyh. cayang pija bucuk!

Ceera said... [Reply to Comments]

yela2.. lepas nie aku tak cakap la aku gemuk... lepas nie akan lebih berhati2 bila bercakap di blog.. kang aku cakap laaa, ala... aku dah berisi skit la.. perut aku dah buncit skit.. etc etc etc...

so, sila jangan emo2 noksssssss..

aryna ziggy said... [Reply to Comments]

ee siyes betol la.. aku pun tak shuke ngak, tetibe2 yang ala2 60kg bawah ckp eee i da gemuk, i da gemuk..siyes aku mcm nak lemp ngak org toh..
aku pun suke ngak kalo leh lempar2 lelemak kat bawah lengan aku niy bg kt orang.. tak pun kat peha aku niy..
saba yea peej..jgn emo2.. tak baik.. cool smileeeee... bagi ko rase ade mood ok sket...hehehe...

Hazzel said... [Reply to Comments]

hahahah! i really love this topic! kelakar gila!

along said... [Reply to Comments]

along sgt suka n3 peej kali nie..along pon gemok gak..dr sek mmg badan along dah debab! along penah kena maki kaw2 sbb pompuan tue menyampah tgk along gemok! sedihnye,x yah ckp ar kan..tapi yg bagusnye kita dak gemok nie,kita cpt sedar diri..kan elok tue..yg penting kita selesa ngan diri kita,sihat x de penyakit..nak melantak byk pon org x kisah,sbb dorg paham,org bdn cam kita nie mmg pelahap..hehehe..

tp jujur along ckp,peej mmg cantik..jujur n x sombong..pandai bergaya plak tue..okey jer kat mata along..jgn emo slalu k..kita jugak berhak nikmati hidup nie sama cam org lain yg perasan gemuk tue..

ai said... [Reply to Comments]

Tulah kau, aku mintak lemak kau..kau x bagi kat aku. Paling aku nk part buntut kau ngan tetek. Bak sni!!! Masalah aku ni plak nk gomok skit. Tension k bila org tegur 'nape kau nampak cengkung ni?' 'nape tinggal tulang je kau ni?' huhuhu

Anonymous said... [Reply to Comments]

aku pon rasa nak tampar, nak termuntah, naik muak layan kerenah kwn aku badan slim melim tapi selalu cakap gemuk...bukan depa x der cermin tapi sengaja nak cakap...

memang gedik melampau depa ni...aku pon benci ngan sorang blogger ni yg badan kecik molek tapi selalu kata badan gemuk...kesian aku....tempat kerja kat hospital kot...so kan lebih baik gi jumpa pakar pemakanan ler atau doktor psikitri kot....

entah2 depa2 yg ada masalah ni berhalunisasi kot....pandang cermin tepi imej kat otak adalah gemuk tapi kat cermin itu elok jer slim...bahaya weeeiii sakit otak sycozifnirea ke namanya hahhahahahaa

Jaja TWF said... [Reply to Comments]

i feel u pija..i think..no one cud understand this as much as i cud :)
well,yeah..i've found peace with myself..but of course, ade masa kita akan rasa all the negative parts tu..but in a long run, of course we'll realized we have so much to offer compared than others. Ape2 pon,seriously, ur beautiful and i love how u carry urself :) trust me, being comfy in your own skin is sometimes - even harder for regular/skinny people :) love your body, life, and focus only what matters most - family :) people is a very diverse subject,so embrace our differences! *cheers*

sabrinaabubakar said... [Reply to Comments]

ai terangsang bila tgk Biggest Loser but am still loser giler nak turun berat nih..waiyooo!!!
aku join ko nyer emo arr..ahaksss

Syima Syaz said... [Reply to Comments]

kak peej..
betul2!hari tuh saya dgn lasernye sound kawan saya yg kate dia dah gemok padahal berat 45kg je.saya kate 'TU BUKAN GEMOK LAH SAMDOL!'..
Tension btl bila mendengarnye...
tapi saya nih tersangat kurus pulak...meh la tepekkan lemak kat badan saya nih....

Anonymous. said... [Reply to Comments]

ok this is my confession. chewahh.

dulu masa berat saya 46kg, SOMEHOW saya tetap rasa macam gemuk huhu. tapi takdelah dicanangkan saya rasa saya gemuk etc, cuma dalaman gila rasa gemuk tak ingat. maybe sebab naturally memang peha and punggung besar kot.

tapi sekarang ni bila dah naik berkilo-kilo menghampiri angka 6 di depan (or mungkin dah menjangkaui huhu), baru sedar, oooo dulu 46kg tu kurus cantik dahhhh tak gemuk pun huhuhu kasi pang sikit kat diri sendiri.

jadi itulah serba sedikit pengakuan saya hehe :D

Nonoy said... [Reply to Comments]

serious rasa mcm kepit je muka orang2 mcm tu diantara lapisan perut aku sampai kau lemas..... <===fine thats me~~
btw, ramai gak comment ;p lawak doe baca comment!!!!!

Nonoy said... [Reply to Comments]

serious rasa mcm kepit je muka orang2 mcm tu diantara lapisan perut aku sampai kau lemas..... <===fine thats me~~
btw, ramai gak comment ;p lawak doe baca comment!!!!!

dyan . said... [Reply to Comments]

saya setuju 10ratus% dengan peeja..

nak sangat rasa gemuk eh korang2 ni..sekali tuhan bagi betul2 gemuk macam kami ni camno?
tak bersyukur langsung.. huhu..
kalo diorang bising diorang tu gemuk.. dahtu kita ni gemuk berdouble2 la ek? huh..

tak payah layan je orang macam tu.
agaknya diorang jeles ngan kita kot..
nak try jadi macam kita.. apakah rasanya.. best ke.. seronok ke..hehe..

linda said... [Reply to Comments]

pija,

lap u pija!!! i suker entry nih ;) betul ape u fikirkan ni pija :)

Nonoy said... [Reply to Comments]

owh saya nak comment lagi.. ;)
ramai sangat nak donate lemak ni.
kang korang semua kurus, kitaorg yang keding ni tetek size cup jadik Z.
bontot kena muatkan hanya dalam hummer.
WOW!!!!

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

haha biasalah tu emosi sket bila berbendera jepun ni :P org2 kurus keding mcm kite ni ada jugak isu2nya; like org selalu ckp "makanlah lebih makanlah lebih" smpai xtau nk explain like.. "sy makan 5kali sehari, byk je sy makan tapi xtau kenapa camni jugak" mcm, org susah nk faham bukan senang nak ubah2 bentuk badan ke apa. diorg cakap je bolehlah kn.
senang crite, love our bodies &jgn biar kata2 org tu eat us all up. stay motivated! xD

theywe said... [Reply to Comments]

saya sangat setuju dengan pendapat anda, nak tanya mana beli baju lawa2 itewww?? :)

yang gemuk juga,
dewman

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...