Instagram : @peejburhan

persiapan last minute~

malam jumaat tu dah la tido lambat..
sebab buat2 keja lite2..
pastu tggu ayol balik dpd melaka lg..
sembang2 la apa la..
layan perasaan lagi..
end up tido kol 5ish am..

esoknya by 8ish am dah bgn tido..
dah xde benda sgt la nak buat2..
cuma nak alihkan2 perabot letak luar..
n vacuum semua..
ye la..umah ni barang berat ya rabbi ok..
stock kayu berat nak mampos..sofa pun berat..aku x tau la apa dorang sumbat..
mmg stock kalau kau tersepak..confirm nak patah jari..x pun lebam la..

kita orang buat semua sendiri2 aje..
ngan tulang berapa kerat ini..
ingat nak buat la beramai2..xde la separuh nyawa sgt nak mengangkut ke apa kan..
tapi orang kampung gerak dpd melaka pukul 3pm..
abisnya tu..pukul berapa nak sampai kan..
so xkan nak tunggu..
so sendiri buat la yok..

sementara ayol pergi beli breakfast..aku n dzaza byk angkat itu ini..
ngan P.G sekali la...
cuma tang meja makan la lambat sikit..
sebab mmg sangat2 memerlukan tenaga ramai..
nasib la aku ni gemuk okies..
boleh la setakat nak angkat2 n alihkan ni..
buatnya kenonet ajo..x dapat la nak menolong kan..

pastu start kerja2 dapur pulak..
by 11ish mcm tu uncle bor n auntie bada arrived2.
uncle bor ni sepupu papa..
sangat close ngan kita orang jugak la..
sampai aje..sembang2 kejap..bentang2 carpet kat luar sikit2..
terus buat kerja dapur..

kita org mmg amik catering..tp untuk lauk2 la..
mcm ulam2..ikan kering n sambal belacan semua buat sendiri..
ala benda simple kan..

:: operasi potong2 ::

time ni noy xde..dia pergi buat segala manicure, padicure..waxing la..threading la..
so kami berempat buat..potong2 ni..
kejap aje benda2 ni..
tang sambal belacan n ikan kering..later2 baru buat..


:: uncle bor yg lepak depan ::
:: masih gigih ::

tgh2 buat tu cake noy sampai..
so tgk jap..n snap2..

:: gila vain minah ni..siap nak ada muka sendiri.. ni time noy blk dpd kuwait ari tu..masa kita org amik dia kat klia ::

around 2ish macam tu hantaran sampai..
hantaran pun amik form the wedding fairies..


:: hantaran sampai ..rumah masih sepah2..::

aku suruh dzaza snap2 kan pic..
so inilah dia..
gambar proper tggu la dpa official photog..ni mana dpd our camera aje..

:: saje je susun2 hantaran..padahal..saprah pun x gosok lagi ;p ::
:: mak adalah busy menyusuns tapai noks.. rajin kan...matiklah puji diri sendiri kan..haha ::
:: chocolates ::
:: shoes ::
:: kain ela ::
:: perfume set ::
:: cincin n potpuri ::
:: cincin..pic cincin terlupa nak snap..rasanya nanti2 ada kot..nanti aku upload la ::
::sireh junjung ::

:: tgh menyiapkan hantaran buah ::
:: shirt ::
oh memandangkan kami ada berapa kerat aje..
so xde la masak2 bagai..
memula ingat ramai dtg awal ke apa..kita orang siap nak cater makanan ok..
x pun masak ke..tp dah xdo..senang beli ajo..haha..
so hidangan ialah nasi beriyani..
believe it or not..sikit aku x sentuh ok makanan tu..
tah kenapa..x rasa lapar sebab penat ke..
or bak kata pepatah..makan x lalu, tidur x lena..mandi x basah...

oh ada sedikit drama berlaku la time tu..
yg buatkan terus otak pusing2 gitu..
tp xpe..itu biarlah orang2 tertentu je tau..
so hasilnya..sampai ke 1 am..aku hanya bertahan ngan roti canai sekeping sahajo...haha..
gila la..kalau mcm ni,.3 hari kurus..wah perasan..haha

:: noy n team from the wedding fairies - jaja, dira n azri ::

around 5pm aku lari kejap pergi saloon..
ingatkan mmg la x kuasa nak pergi..
sebab penat melampau..n mcm banyak je kerja nak buat..
tp zeity nak wash n blow..
so alang2..pergi je sekali..
ajak dzaza sekali..
walaupun baru je pergi the day before..
tapi katanya dah buat kerja mcm kambing2..rambut pun ala2 kambing la kan..
so sempattttttttt....



:: session melawakan diri..lawakah???pic dzaza x de lak.. :

sorry lupa nak snap pic selepas..
sebenarnye nak snap ni pun ala2 x ikhlas dah..
penat sangat..tp mcm paksa diri aje..
oh orang salon kan dah kenal sgt aku ni..
so dia tau ada noy's engagement malam tu..
dia siap semangat buat back comb bagai nak kasi rambut aku tggi la apa la..
masa tu aku dok tahan gelak ajo..
siap tutup2 mata sebab xnak kantoi gelak..
mana x tutup mata..sebab bila terpandang diri sendiri kat cermin rasa kelakar..
sebab aku tgk dah rupa singa ok..kembang ..mcm mak hayams pun ade jugak..
dah la aku suruh dia spray banyak2..
sebab aku ni jenis berpeluh..nanti kejap je rambut melepet balik..
so kalau spray lebih..tahan lama la kan..
nasib later2..rambut aku kuncup sikit..kalau x mmg singa ok..kah kah..

sementara kat saloon ni..lelaki2 susun2 meja semua..
anak ucle bor,maulana dtg..tolong2 jugak..lupa nak snap jugak..
ye la..gila apa kalau ayol n P.G nak buat semua tu kan..
n nasib jugak P.G ada ramai jugak kawan2 yg boleh di harap..
so dorang la bertungkus lumus semua..

aku sampai umah around 6.20pm mcm tu..
terus kelam kabut siap2 semua..
aku make up sendiri aje..
sebab if nak make up aku jugak..aku kena start around 3ish mcm tu..
xkan la awal sangat nak make up kan..kerja menimbun aje..
so aku cakap x payah..aku buat sendiri aje..

sambil siap..sambil kelam kabut ok..
ye la..orang ada yg dah sampai..
serbu nak masuk tgk noy la..
dah la bilik belakang tu sekangkang kera ajo..harus mcm sardin terus..haha..
boleh pulak noy x jumpa selendang mana..
aku la kena carik2 punggah2..
siap renyuk2 ok..
x pasal jugak aku kena iron..
dah la iron mama dah simpan kat dapur..
menitik2 peluh2 ok..mmg kambings betul la..
xdo makno make up bagai..

ok next entry~

5 Comments:

AfiQ said... [Reply to Comments]

sye sgt suker bile tang knduwi kendawe nih..
ble tgk hantaran sumer tuh..
oh demm..
ble aku nk tunang nih*
hikss

darling8tabby said... [Reply to Comments]

mmg kalo penat automatically tak lalu makan kan dek.heheh

ohh akak ingat pija buat hantaran untuk noy.. tapi hantaran mmg kelas..cantek sangat!

Mama Nofal said... [Reply to Comments]

siann pija..keje keras btoll..x pe..come out adalah kebaboomm

ai said... [Reply to Comments]

oiiiiiiiiii!!! lawa gilos hantaran!! dah macam wedding lak aku tengok..kombang kuncup bontot nonoy sonok..

BeN`z said... [Reply to Comments]

owh.. wedding fairies gubah. lawa laa.. sian ko penat yer peej. jadi runner memang penat mcm nk koma 3 ari. tp seronokla kenduri kendara gini..sekali sekala kan. :)

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...