Instagram : @peejburhan

siapa yang salah?~

lepas je tijah cakap pasal ade yang meninggal..
terus aku gigih google..
ye la..kata busy..so mmg xde la tgk berita ke apa..
so hasil google..dapat baca ni mcm2..
tapi aku amik yg sini je la..ada pic lebih sikit..CLICK HERE

sedih la kan..
aku x tau la..ada yg claim maybe kereta iswara tu keliru lampu isyarat..
straight tunjuk hijau..tp nak ke kanan still merah..
so dia just belok aje..so kena rempuh...
tp x silap aku ..mcm x logic..sebab nak masuk kanan tu mcm ade lorong dia sendiri..n ada lampu isyarat dia sendiri...
or maybe la pemandu dia dah ngantuk kot..sebab dah pukul berapa pagi kan..
ntah la..

tapi kan..kenapa tah..dpd hari aku tgk tu..
hati aku dpt rasa kereta yg dpd arah tu x salah..
aku dapat rasakan kereta yg dpd arah setiawangsa..yg menurun bukit tu salah..
tp time tu aku rasa mcm dorang try to beat the yellow light..so dia rempuh kereta tu..
sebab i thought mcm 2 kereta je terlibat ke apa.
n bila baca..dia kata kereta celica n wira kan..
wira tu dpd pic aku dah ala2 bikin aje..aku agak sebab tgk sport rim la kan..
sebab katanya remuk..mcm mana lak aku tau bikin ke apa kan.. ;p
so aku rasa mmg dorang race la..

ye la..dah berbulan2 mmg aku selalu amik noy kan..
mmg dorang suka je nak race2 tau..jalan clear kan..menurun bukit lak tu..
kadang2 tu siap cilok2 sebab nak race..menakutkan..
if lampu hijau dorang pecut la..
kalau lampu merah..dorang siap mcm press2 minyak..
hijau je..pecut..
aku kalau dorang dah mcm tu..aku bg dorang gerak dulu..
oh, paling aku benci jenis..1 kereta sebelah aku..
satu lg belakang aku..pastu yg belakang aku..potong kiri aku..
pastu masuk balik depan aku..rapat lak tu..
benciiiiiiiiiiiiiiiiii...

last week ke apa..ada myvi n apa tah..
race2 sampai jalan ampang..myvi tu siap x bukak lampu kereta..
benci kan..i mean kalau dorang tu nak mampos ke apa..lantak la..
tp mcm membahayakan org sekeliling..x pasal org lain jadi mangsa ke apa..

kalau keluar malam..noy selalu tanya..x scary ke??
ye la..mcm dia..dia takut nak drive..sebab dia kata sorang2..
lalu kat pokok2 la..takut hantu la..
ok la..mmg la aku takut jugak..tp x pernah fikir..so mmg xde la rasa takut sampai memudaratkan ke apa..
aku lg takut kat orang2 ...

contoh..kalau ada motor bawak dekat2..aku mesti cuak aje..
sebab aku suka imagine orang tu tiba2 nak langgar2..if aku keluar..nanti dia nak culik or rompak..wah perasannye..ada ke orang nak culik nok??x larat nak angkut..
xde la..aku selalu bayang..dia akan pecahkan cermin kereta..nak curik handbag..
so selalu handbag mesti aku letak bawah seat..

x pun if kereta...kata aku keluar 3ish am kan..
time2 orang balik club..
risau jugak if mabuk2..bawak pun semacam aje..
sebab tu selalu aku bawak jauh2 aje..jarak selamat..
so if la jadi apa2..aku sempat elak or break ke..Insyallah..

ish..takut pulak..
kadang2 jadi takut nak bawak kereta..
sebab kadang2 kita dah berjaga2..
tp bukan salah kita..tiba2 kita terlibat..ye la..kalau dah tertulis kan..
kadang2 aku imagine..orang lumpa2..dorang terbabas ke apa2..
kereta terhimpap kereta ku ke..pernah ada kan kes mcm ni kat cyber..
or if accident, org tu terpelanting..depan cermin kereta aku..
oh takottnyaaa...ok aku suka lebih2..
tp we never know..boleh jadi ok..

aku ni jadi penakut n imagine lebih2 sebab selalu dpt email accident la..
mcm takut n trauma semacam je aku rasa..
dulu aku jenis bawak laju2 ok..
dpd umah aku kat kelana jaya pergi setiawangsa..15 minit boleh sampai..
pecut2..cilok2..padahal naik kancil ajo..
tp sekarang jgn harap la weyh..
mak limah pun bawak laju dpd aku kot..
sapa naik kereta ngan aku mesti tension..
tp mama suka ok..dia kata aku bawak rasa selamat gitu ;p

apa2 pun harap xde apa2 la jadi kat aku..
family n my close friends ..n korang2 jugak la..mintak jauh..
n jgn lupa..sama2 la kita sedekahkan Al-fatihah kat mangsa yg terkorban kat kemalangan ni..

p/s : kalau betul celica n wira tu yg salah..i hope they burn in hell... *motif tiba2 nak carut??td konsep insaf je..haha*

9 Comments:

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

kite pun ada baca pasal tu peej..oh my..b4 kuwa umah elok baca ayat kursi n jadikan amalan.kalo dah mmg amal, alhamdulilah..
mintak jaoh la benda2 gini jd dlm hidupkan..so drive safe!

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

tu la, lagi takut kat org2 hidup ni drp hantu2 sebab apa.. sebab orang2 hidup ni ada yg penjenayah la penjahat la. pastu sm a mcm ko, kite suka je fikir bukan2 kalau nmpk orang2 yg mencurigakan camtu. sm dlu ms kite accident kena langgar harrier, daku tak bersalah!! harrier tu yg melulu bwk pastu rempuh lagi. keji gile. kesimpulan : org2 xbersalah mcm kita semua ni pun akan terheret sm kalau accident camni berlaku. camne laa nk educate pengguna jalan raya kita ni.. T_Tv

darling8tabby said... [Reply to Comments]

kesian mangsa tu kan..moga rohnye di cucuri rahmat...

luvmum said... [Reply to Comments]

sian kan budak tu..sedey tgk dia.patut org yg suka race ni bakar jer kereta mereka..tak fikir keselamatan org lain..kalo leh bako gan mereka skali.

Diva PariTs said... [Reply to Comments]

aku kesian ngan anak dia yg selamat tu, berhari2 trauma katanyer. hopefully he's gon be fine lah ..

shasha said... [Reply to Comments]

hmm..risau gak..yg penting kita hati2 je laa..baca doa naik kenderaan semua tuh...ek..

Syebi Burn said... [Reply to Comments]

kesiannya....seyes teruk okie...
sian aku tgk budak tu, gile trauma tgk ibu & adik meninggal depan mata..

kejamnya mereka yg berlumba ni..
melampau okie!

Ko drive elok2 k peej, kekadang kite berhabis berhati tapi sbb silap org kite pun kena skali...

Sabau ajelee...
=)

Musliha said... [Reply to Comments]

duh.. ngeri ok tgk iswara tuh.. sedih!

nasaoji said... [Reply to Comments]

peej, ko hati2 drive tau...

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...