Instagram : @peejburhan

sekali sekala teringin jugak nasi~

last thursday papa n mama ajak makan luar..
serious malas gila nak keluar..
tp kesian pulak nak biarkan mcm tu je..
sebab mama jalan bukan ok lg..
so nak kena pimpin la kan..so ikut aje.

makan kat madam lim's...
aku ni konon2 nak diet la..konon la..
aku jenis malas kecoh2..sebab aku ni kan suka poyo2..
padahal xde nye..hasil sama aje..hohoh...
ice pun bila aku kata nak diet je..mula la dia buat rolling eyes..
ye la..kata dpd zaman sekolah..memanjang je nak diet..
tp sepanjang die kenal aku..masih la besar almari kan..haha

lagi satu malas nak bg tau noy tu..
dia tu sangat garang ok..
tiba2..kata aku sedang bersuka ria tgk tv..

noy : kau makan apa?? *suara garang2..*
me : makan apa??
noy :diet ke x ni??kau makan nasik yeah??
me : mana ada la..aku cicah ngan roti whole meal tu je..
noy : bagus..

tension ok..
aku xde la crash diet..
slow2 la nok..
xde la gigih ke apa..
kata dah puluh thn gemuk sesajo kan..'lems san sins'
ingat senang2 ke lemak ni dah hilang..
aku xde la diet melampau..
cuma aku try x amik nasik ke apa..
ratah lauk or cicah ngan roti whole meal..
part exercise belum lg..
tggu tina habis pantang..bole la jogging sama2..heheh..
aku x suka jogging sorang2..
aku terbayang..tgh aku jogging..
org lalu ke apa..sambil berkata dlm hati, "kesian budak ni termengah2..semangat dia nak kurus'
haha..aku suka pikir pelik2.... ;p

so korang pun jgn nak expect apa2 ke ye..
aku cuba je..harap berjaya la..
xde la aku nak kurus melenking ke apa..
janji nak beli baju n seluar senang ke apa..ok la.. ;p

e eh..tiba2 masuk cerita diet pulak..
bukan apa..
aku nak cakap..setelah sekian lama..*mcm lama sgt je* x makan nasik..malam tu aku bedal gak nasik..rindu woo nak makan nasik..x tahin mak..

:: me mummy n daddy ::
:: my soya cincau ::
:; papa punya apa tah..aku x tau nama dia ::
:: mama makan singapore seafood noodle kot..ish..lupa lak nama dia ::
:;papa makan cantonese yee mee ::
:: aku makan ini..siam fried rice...licin mak bedal noks.. haha ::

::side dish..mix veggie - black pepper beaf ::

semua sekali total rm43..ok la..xde la mahal..
sedap la..boleh tahan..
xde la sedap sampai termimpi2..tp not bad..

p/s : tgh kuatkan semangat..tgk orang makan nasik lemak sedap je tadi..tp buat2 x nampak..gulp..xpe2..kita cuba..semoga berjaya ye.. ;p

23 Comments:

Tina Najib said... [Reply to Comments]

haha.. sama la mcm aku.. kata nak diet dah berzaman, tapi x jugak kurus.. aku bukan apa.. i enjoy food okkk.. hehehe..

takpe peej..like u said, abis pantang kita pi jogging ehh..pastu tengok la, kalau rajin pi pekena nasi daun pisang nirwana..kalau malas nasik lemak titiwangsa pun stoned, kakakaka...

BeN`z said... [Reply to Comments]

ehehee! chaiyork peej! aku pun sama la..makin ari makin membesar..nk diet, poyo2 je.makin rajin makan ade la.. ahahhaa!
xpe, usaha tangga kejayaan! ahahhaa

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

sama la kita peej.kuatkan semangat.paling efektif x amik gula n jgn mkn pas kol 7mlm.insyaAllah senang jek nak turun berat badan.
all the best!

My Spirit Finger said... [Reply to Comments]

speaking of makan nasi...pagi tadi dah bedal nasi lemak sebungkus....huwaaaaaaaaa....orng dah belikan, takkan nak tolak. yoyo o jer nasihat orang jgn makan nasi. alih-alih diri sendiri yang bedal.

aleena said... [Reply to Comments]

waaaa keazaman yg bagos.:P
nway beusahalahhhh
chayok2:)

Syebi Burn said... [Reply to Comments]

Fighting peej...aku pun tgh berusaha utk tak makan nasi...
Mari kite membenci nasi...
Sematkan dlm diri, nasi musuh kite..
Okie? hahahahaa...
fighting!!

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

aku pon sgtttttttttt tak suke nak jogging.... sbb aku pon sellau pk camtuh....org org len jogging nengok aku terkedek2..mesti die kata... dah gemok gedempol baru nak jogging... takpon...haaa tu la gemok lg.. nak lari pon susah...dan tetibe aku rasa... aku nak masak nasik goreng la hari ni... muaaaaaaaaahahahhahahha

laparrrrrrrrrrr

SJ said... [Reply to Comments]

semoga usahamu berjaya! caiyook!

target nak turun berapa kilo ni?

i nak turun berpuluh2 kilo. nak body macam hillary swank dalam link ni please:

http://sjmoment.com/tangled-mixed-emotions/?p=459

*berangan tangga kejayaan*

F A R Y N said... [Reply to Comments]

peej,
aku benci kau!!!
sbb ko slalu bikin aku nak mkn blog ko....hahahaa


lapar wei tgk makanan tu....huhuhu

Jaja TWF said... [Reply to Comments]

This is wonderful! :) Good Luck eh Peeja! U definitely can do it!..if makan nasik once a week pon xpe :) Ur just gorgeous the way u are anyhow! ;)

peej said... [Reply to Comments]

tina - sorry personal trainner i x bg i kawan ngan org2 mcm u..i mean lepas work out makan2..*muka berlagak* cea..feeling kaya ada personal trainner katanyer..
hoih..kau ni main2 pulak..diet betul2 la..


ben'z - mmg la..aku pun selalu mcm tu..mahal2 ok beli produk2 nak diet ni..selalu aku layan 2 minggu je..pastu hampeh..benda2 ni kena kuat will power..so harapnya kali ni berjaya lite2 la.. ;p



fieza - akan ku cuba ye..tp sekali sekala ok kan..kang xde tenaga lak..haha..ye ye je kan..padahal bdn aku ni tah2 tenaga ada utk 3 thn akan dtg..kah kah..



spirit fingers - oh nasi lemak.. ;p~~~ perlu la cerita pasal nasi lemak kat sini kan??huh?/huh?? *muka bengis ni*


aleena - kita cuba..kita cuba


syebi - xnak la sampai benci..tu kan rezeki tu..cea ayat..kira2 aku backing nasik ni..boleh x masuk sebarang 2-3 suap?? nak jugekkk..


lilred - hahaha..sama la nok..x boleh blah..dulu aku ajak ayol pun dia xnak..dia kata nanti org cakap..semangat 2 budak gemuk ni..e eleh..abg aku pun poyo..


sj - badan aku ni pun berpuluh2 kilo nok..tp aku xde la nak melampau2..mustahil je..tp kalau ckp pasal idaman..aku suka tgk drew barrymore dlm never been kissed..mcm chubby2..montok2..sexy je..me loike..


faryn - semua blog mcm tu kot..esp kalau tgk time lapar..rasa nak masuk je dlm monitor tu..haha


jaja twf - oohh thanks..sekarang tgh usaha la..kadang2 if lauk sedap sgt..makan jugak nasik..tp amik 1 senduk kecik aje.. ;p
yea i know..i xde masalah pun..ok aje..bertahun mcm ni jugak la rupa aku ni..tp kalau dpt turun sikit..utk boleh pakai baju2 lama..syok jugak kan..sbb tu la..diet2 biasa2 aje..slow2..xde la target tiba2..nak 50kg ke apa.. ;p

MsRahah said... [Reply to Comments]

nak diet mmg susah kan~ ish!
apesal lah bukan semua manusia dilahirkan dgn tahap metabolic yg superb tinggi~
sonang sket keje
tak pyh diet2 ni:P
u gooooo girl!!! girl power, sure bleh nyer
pelan2 kayuh lah k!

Hazzel said... [Reply to Comments]

peej, akak oso nak tgh berdiet. ikut cara Dr Atkins. berdiet low-carbs. so, mmg sedaya upaya avoid nasi & yang seangkatan dengannya.. huhu~

hope kita sama2 berjaya yer.

darling8tabby said... [Reply to Comments]

hehe akak pun gigih nak diet ni. semalam konon takmo makan nasik. akak makan oats jerk..since saturday tak makan nasik. tapi malam semalam lapor tak tahan makan burger kutu ley..hancos diet!

Tina Najib said... [Reply to Comments]

hoihhh, setakat personal trainer ko tu nonoy baik takyah.. aku pun tak suka bitau ati kalau aku diet.. sbb bila aku main-main, dia marah okkkk... dia lak emo lebih, haha..

Dils said... [Reply to Comments]

Hahaha. Sama la aku jugak. Rase segan nak jogging, nanti org duk pikir. "Hoh, termengah2 nak jogging. Sooo newbieessssnyeeerr"

Sungguh negatip. Sebab tu aku terkinja2 dalam bilik je. In the name of exercise kekononnyer.

~LIZA~ said... [Reply to Comments]

oh nasi memang pujaan hati saya :D

kimpy kapadia said... [Reply to Comments]

Akak dah 4 bulan lebih tak makan nasik. Baru turun 12kg sebab exercise mati2an baru ni je start.

You go gurlll! You can do it! :D

shasha said... [Reply to Comments]

peej..bole makan nasi...tapi kuantiti saja mau kurangkan...lepas kul 7 jgn makan apa2...kalo lapar makan biskut saja...hehehehe...

peej said... [Reply to Comments]

msrahah - tu la kan..mcm noy..makan banyak gilos ok..tp elok je mcm tu badan..edan pun sama..boleh makan 5 pinggan mihun..nasi 3 pinggan..tp xde elok je..haihh..tension betul..


hazzel - ye..kita cuba..pija xde la avoid terus..kadang2 kalau teringin makan la jugak..tp portion yg sangat sikit..pening2 kepala sebab putus suap..uwaaaaa..


darling8tabby - tu la kan..kadang2 rasa x tertahan je..tu yg terlajak2 pergi ke burger pulak kan..haha


tina - kan..over dorang..siapa yg nak diet ni..kita ke dorang..haha


dils - tu la pasal..aku ni nak terkinja kat rumah pun segan ngan family..haha..buduh betul..kena kat bilik la kot..


liza - kan..sedap betul..aku sekarang tgh rasa nak makan hainan chicken rice or nasi lemak mama masak..haih..aku terbayang..bolehkan aku makan sikit je if mama masak..sebab sedapnya tu melampau..help..help..


kimpy kapadia - 4 bulan..gowd,lamanya..boleh akan tahan yea..bagus betul..
n 12 kg adalah banyak ok..pija kalau dapat turun banyak tu pun dah boleh raya hindu weyh..*berangan kejap*


shasha = tau..tp takut x kuat nafsu..terasa nak tambah2 tu..so baik xyah kan.. ;p

Musliha said... [Reply to Comments]

peej.. aku yang menyokong!
sila kuat semnagat ok..
go peej go..

nasaoji said... [Reply to Comments]

haiiyyooo....aku tgk gambo2 itu mknn...amat le menyelerakan ler....sodap kannnn...

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

all the best with the diet thingy. ha a xyah diet hard2, diet light2 je, yg penting result dia ^^v

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...