Instagram : @peejburhan

kucing..kucing..kucing..kucing..kucing..kucing..~

ada sekor kucing betina ni..
dah bertahun ada kat lorong umah aku ni..
aku rasa dia ni dah beranak berapa generasi aku x tau la..
asyik beranak je la kerja dia..

kita orang panggil dia pencilok pencuri..
sebab dulu zaman aku bela konyot..
makanan kucing letak dlm umah depan pintu..
so konyot suka buat mintak makanan..
kita orang letak je..n bila leka..
si pencilok pencuri ni akan makan..
dulu boleh tahan menyampah la..

sampai la kita orang dah bela kucing bersilih ganti..
tp dia masih survive ok..
so sekarang ni tempat makan letak luar..
so dia selalu ngendeng2 makan..
dpd penakut..lari2..sampai la ketahap dia x malu..
siap dok depan pintu..mintak2 makan..
dah x berapa takut ngan kita orang..
bukan apa..kesian tgk dia terboyot2 ngandung..
so bg la makan..

so nampak la sekali tu dia dtg dah slim..
x tau la mana die beranak..
until last week..tiba2 dia bawak anak dia 3 ekor dtg umah kita org..
tido la dorang...amboi..mentang2 umah ni makan free..
kau bawak sekampung yea..

so satu malam tu nampak la dia n anak2 dia..
omg...banyak ok..ada 5 ekor..
geram betul tgk...

:: muka adalah cuak..takut kita curik anak dia.. ::

anak2 dia sukar tido balik papan hijau tu..
ada letak tikar n carpet..
so dorang akan panjat n tido atas tu..geram betul tgk..
tp x dapat snap la..gelap sgt..



:: tgk la..mana x kesian..nampak mak..terus mencari nak minum susu..2 kenit 2 tgh nak minum air ::
semua rebut2...
ada 5 ekor anak dia..mcm2 color ada
1 mcm chombi
1 macam chemott
1 macam chemott tp version kelabu..
2 lagi putih tp tompok2 hitam..

haha,.nak bg minum susu pun nak pandang aku..
x tenang je dia..ke dia mmg suka nak amik pic?? ;p
tp sekarang dah xde..x tau mana dia bawak anak dia..
xnampak lak...tp dia ada je datang2 makan2 semua..
cuma semalam lak x jumpa..
walaupun bukan kucing rumah ni..tp kesian lak..
tah apa dia makan tu..

to nonoy..semoga kau bertambah murah rezeki yea..
sbb x kisah belikan makanan utk mereka2 ini.. ;)

27 Comments:

Hazzel said... [Reply to Comments]

bagusnya korang semua.. semoga Allah murahkan rezeki kalian.

just like my friends..rajin bagi kucen lorong belakang uamhnya makan..
bila kucin tu tak datang, tertanya2mana agaknya dia pegi..

kalau hari hujan tertanya2, mana agaknya dia berteduh..

kesian kan nasib kucen jalanan..

chics said... [Reply to Comments]

Ye betul, murah rezeki :)

Anonymous said... [Reply to Comments]

Nice nyer korg...tp tak tahan betul nngk muka ibu kuceng tu....muka cuak je pandang ko amik gambar dia..huhuhuhhuhuh
apa2 pun.....semoga korg dimurahkan rezeki.....
-watie

Deqna said... [Reply to Comments]

betul2 org kata kalau sayang ngan kucing, jaga dia baik2 memang InsyaAllah dimurahkan rezeki...

Ceera said... [Reply to Comments]

tu la.. bela kucing nie orang kata rezeki ada je masuk.. aku nak bela gak, ciput tak kasik lagi, hampeh...

dyan . said... [Reply to Comments]

err.. tapi saya takut kucen.. huhu..

Hanisumayyah said... [Reply to Comments]

Wah..hari ni pandai lak buat penutupnya.... sungguh bermakna gitu...

Kak wa pun terkesan membela kucing sejak baca blog ni...skrg dah ada dua kucing yg asalnya jalanan kini dah jadi tuan!

darling8tabby said... [Reply to Comments]

comel2 semua..sayang sayangggggggg semua... murah rezeki u olss...

mummy kucen muka cuak tapi muka dia sweet eh..

BeN`z said... [Reply to Comments]

bilik aku tu pun ade 2 kenit. kejap je beso..mak nye dtg merayap, skg dh lebih gedik dr anak2 dia.tp smpai skg wpun dh sedia tmt tdo, msh gk tdo balkoni umh sebelah.bile nk mkn reti plak nangis2 depan muke aku. eeehhehee..kucing comel kan?layan dorang je dah boleh buat hepi melampau.. :)

si G.E.D.I.K.S said... [Reply to Comments]

takpe.. kucing tu mmg kesukaan Nabi.. insya allah banyak rezeki Noy and sume org dlm rumah tu..

kitorang ni penah bela tp x sampai 2 minggu emak die da mati.. habis anak2 die tak ckup vitamin..
5 ekor sume mati :(

sampai sekarang sedih kalo teringat.. terus da xnak bela kucing sbb sedih kalau die mati

FIERA said... [Reply to Comments]

urm... semoga allah murahkan rezeki kak peej 1 family... kucing nie, biler kite buat baik kat die, die akan doakan kite semula....

ai said... [Reply to Comments]

keh keh..mmg muka dia cuak la peej! riso je takut kau makan anak dia kot :P

aku pon doakan nonoy murah rezeki. Aku rasa kucing tu sendiri pon dah doakan kau noy :)

KK said... [Reply to Comments]

mak ayah aku pon dok bg kucing kat belakang umah mkn.. pantang bukak pintu atau tingkap dapo, diaorg punya ngiyau lapo mcm 80 hari tak mkn!

semoga segala perbuatan baik kita dibalas baik oleh Nya.. amin.. :)

Tina Najib said... [Reply to Comments]

haha..

mcm umah aku la.. dh macam port kucing-kucing dtg makan.. tapi kan, aku x sampai hati nak halau okk.. muka diaorang tu mcm kesian je aku tgk.. sedih tau..

comel la anak-anak kucing tu.. geram aku tgk..

greenieycactus said... [Reply to Comments]

oh comel sunggoh oh kuceng2 itu..

nasaoji said... [Reply to Comments]

ya...peej n noy mmg pencinta kucing..

klu sspe yg mencintai kucing, cam seseorg tu romantik n penyanyang jer kan...kamu kah itu peej?...ya, jawapnya,,hehehehe...

cik_mila83 said... [Reply to Comments]

anak kucing yang comel... rindu sama kucing di kg... wawawa

dummie-dummie-dot-dolly said... [Reply to Comments]

pija...anda ni tak abeh2 ngan kusheng...sy xreti nk pegang kusheng laa...mcm lembik je...pastu kuku tajam2...takot!

+dell+

syahnaz said... [Reply to Comments]

hahaha. muka cuak cam kena tangkap basah.
rumah aku skrg ada 2 ekor kucing betina boyot yg sedang menumpang.
boleh tumpangkan sekor kat umah ko tak? :'P

miDguRL said... [Reply to Comments]

die nie mesti suke amik gambo tue, tp lum pndai senyum hikshiks

AmY-AdLi said... [Reply to Comments]

haha.. muke kucing tu mmg stok muke kesiann r....
huhu

shasha said... [Reply to Comments]

hmm..sama macam rumah abah aku dah...ramai sgt yg menumpang makan...siap gaduh2 dan cakar2 kucing rumah aku tu yg aku tak tahan rasa nak marah dan membantai...huhuhu...minta ampun pada pencinta2 kucing yerr..

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

muka mak kucing tuh mcm insecure...
kesiannye...

pepari said... [Reply to Comments]

hehehe kelaka la peej tgk muka ibu kucing tu.. cuak semacam.. sure die confuse tetiba ada manusia yg sangat caring sampai nak amik gambar.. ape pun tahniah and alhamdulillah sbb masih ada org yg sayang kucing macam u... semoga family u dimurah kan rezeki oleh Allah.. memang tak dinafikan, binatang peliharaan akan sentiasa mendoakan kesejahteraan tuan nya..

Musliha said... [Reply to Comments]

semoga murah rezeki..

Nonoy said... [Reply to Comments]

nama dia pencilok pencuri.. sekarang sgt manja dan tak pemalu..

Sekolah Tinggi Managemen Informatika dan Komputer (STMIK)Jakarta said... [Reply to Comments]

ooo gitu ya....


---
Jika Anda membutuhkan info tentang kampus STMIK silahkan klik website kami di http://jak-stik.ac.id

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...