Instagram : @peejburhan

hampir terbunuh~

lately ni aku mood nak snap itu ini mmg xde..
sebab tu ala2 x tau je nak cerita pasal apa..
so alang2 tu..aku cerita zaman kecik2 yea..
dah lama x buat entry blast from the past..
sesiapa yg baru2 kat blog ni..
kalau rasa2 blog aku sepi je..
korang korek2 la kat category blast from the past tu yea..
banyak cerita zaman dolu2..lawak2..

ok aku pun x sure bila benda ni berlaku..
rasanya aku kecik kot..
maybe aku dlm darjah 4-5..noy muda lg la..3 thn..pandai2 la tolak yea..
zaman dulu tu..kita orang agak susah la..
pakai kereta lama..mazda 626..beli masa PG lahir...
lama gila pakai kereta tu..sampai tahun 2000 kau..
tp papa jenis pandai jaga kereta..so xde la nampak ngeri sangat..
mcm ni la rupa kereta tu.. ;)

tapi kita orang punya warna midnight blue la..
no plate JAS 1133.. kita orang panggil jassie.. hihi..
semua kenal la kereta ni..
siap lepas jual..kawan papa cakap..dia nampak kereta ni..ada perempuan bawak.
dia kejar..tp laju..x dapat..dia ingat kereta kita org kena curik..
haha..agak2 la..siapa nak curi weyh..
bak kata jiran aku dulu..time gaduh..
dia cakap..kereta kita org ni..timbang kati pun x laku..
sial kan..ye la..kita orang miskin..kau kaya..xyah la nak mengutuk orang..
fuck u bitch..burn in hell..wah tiba2 emosi..
owh..ari tu balik dpd ou..
noy n aku nampak kereta kita org ni..tah siap la pakai sekarang..
laju gila..bawak kat fast lane..
berdesup hilang..ye la..1.8..so harus la laju..
tp kereta tu dah warna silver..huhu..

ok lebih2 lak aku cerita pasal kereta tu..
nostalgia la..teringat.. ;)
so..time tu giant hypermarket baru bukak kat taman permata..
so kita orang pergi la sana..
seperti biasa..aku n noy mesti la nak ikut kan..
sebab mesti dapat la bodek gula2 ke apa ke..

so masa nak balik tu..
kami ikut la jalan au3..
jalan straight je..jalan baru tar....
berdesup laju je jassie bergerakk..
aku ngan noy mungkin sedang bergembira sambil menyanyi2..sebab dapat gula2 mungkin..
ok tu aku tambah..mana la aku ingat apa kita orang buat time tu..

tengah bawak laju tu..
tiba2 kereta melambung..terhentak kuat..
aku n noy siap terhantuk ke atas..punya la melambung..
rupanya jalan tu baru buat bonggol..
sebab jalan baru..xde la cat2 bonggol tu..n lampu jalan mmg xde..
damn u jalan..tiba2 nak ada bonggol apa hal..

semua terkejut...terdiam je semua..
sekali terbau benda hangit..mcm terbakar..
semua dah cuak..tgk enjin berasap..
mama yg sentiasa cuak lebih n x membantu

mama : berhenti papa..meletup ni kang..nanti meletup.. *sambil jari tunjuk enjin depan gaya mak bedah*

dia suka cuak lebih..yg membuatkan orang lain lebih cuak..
maka di dalam kesepian malam tu..
papa cepat berhenti tepi..
untuk lebih feel..aku lukis la ni..
aku suka korang dapat bayangkan situasi tu..hihi..

:: motif aku n noy pakai baju n kasut color sama...ingat kau kaya ade sedondon.. mulut harus ternganga..menunjukkan ala2 cuak :O ::

kereta berhenti je..
mama cepat suruh kita orang semua keluar n menyorok belakang divider..
berlari la kami bertiga..
sementara papa check apa yg telah berlaku..
menyorok la kami bertiga kat belakang divider..
tiba2 mama bangun..
pergi bukak boot kereta...

mama : baik aku selamatkan barang2 aku..300 aku belanja..

siap bg tau harga tu..haha..
ye la..kalau la jadi apa..mampos sebulan x makan..
kata susah kan..cea susah pun sampai 300 belanja..haha
mama mama pun angkat satu2 barang2 giant..
letak kat divider tu...haha gila gigih kau...
punya la laju mama bergerak..mcm kau forward movie..laju2..mcm tu la..haha..

ok korang mesti rasa biasa je kan cerita ni..
ok apa yg lawak ialah..yg aku n noy asyik2 la dok ejek mama sampai sekarang..
kan dia suruh kita orang nyorok n letak barang tu..
lokasi adalah dekat nak mampos ok..
mcm yg aku lukis ni la..
ada la jarak 6 kaki je kot..bolehh??
i mean kalau la kereta tu nak meletup..
x ke ngan kita orang sekali turut meletup n terbunuh..??
pelik2 je mama ni..

ye la..buatkan aku lagi rasa kelakar..
dlm setahun lepas..
balik dpd kampung ke apa..
lepas tol sg besi..nampak ada kereta tiara kena yg sama..
enjin tgh terbakar..
sama la..family tu semua keluarkan barang n lari..
but...gilaaaaaaaaaaaaaaaaa..jauhhhhhhhhhhh dorang selamatkan diri..
kira mmg selamat la..bersungguh2 mak dia nak selamatkan family..
ni kita orang x sampai berapa kaki je..
motif nak selamat kan diri?? mcm x ikhlas je kan..
owh..2-3 hari lepas tu..aku tgk kereta tiara tu..rentung ok..tggl frame je..scary kan..

nway, lepas papa check..xpe apa..
sebab terhentak tu..
ada besi mcm terbukak..pastu jatuh atas getah ke apa..sebab tu la mcm bau hangit n berasap..
haha..gila old skool kereta siap tercabut2 lak besi..
so kami pun selamat la..
mama pun masukkan la balik barang2 dia..
pastu apa lagi..semua bantai gelak je dalam kereta..
noy masih kecik..n mungkin x berapa paham apa..
tp aku yakin dia pun gelak sama..
tp aku paham la..sebab dia kecik kan..budak2 apa tau..
tp sampai sekarang noy x paham cerita..tp turut gelak..
mcm mana tu???siapa nak jawab??
motif..tiba2 penutup nak kutuk noy??*lariksss*

p/s : suka la bila imbas kenangan lama2 ni..kalau ada ingat lagi aku cerita okies..

40 Comments:

hanna said... [Reply to Comments]

ahhahahahaha... klako gile.. disebabkan ako kat opis kann jadik ako bila nk cover gelak dek citer ko kan peej ako kene wat tunduk kat bawah meja konon carik barang hilang okkkkkk... kejiii doh.. hahahhaahha..
d samping wat wat skill sakit gigi... so bleh cover cover sikit haaa..
hahahahahha

atty's said... [Reply to Comments]

wakakkaka..gelak kty baca..hah..nasib semua selamat ye..

~LIZA~ said... [Reply to Comments]

hahahahahaha! mama u memang kelakar..

Mrs.R @ Emi said... [Reply to Comments]

hahahhaa...best2 cite ni

puterikurekure said... [Reply to Comments]

penat gelak ok pija. korang ni memang klakar je.

KV said... [Reply to Comments]

peej, gigih u ;ukis dan sungguh comel. Hihi

suezensuzanna said... [Reply to Comments]

hahaha...i suke lukisan nih..i like...:D

ketawa smpai ilg ngantuk.. said... [Reply to Comments]

awak lawak gila la awak citer ni..saya gelak smpai kluar air mata..

your SR , kwn kak ika..

Nora Maney said... [Reply to Comments]

hahahahahah..kelakar la u ni pija..tak tahan i nak gelak..mesti orang ingat i gile tibe2 nak gelak depan pc..hahahahaha..suke2..nti u cite la lagi pengalaman dolu2..best..

ai said... [Reply to Comments]

sampai tercekik telor rebus yg aku tgh makan ni!! lawak la wei....! adoiiii..

Cikpid said... [Reply to Comments]

hahahhahah...ko patut masuk Raja Lawak..mmg citer ko lawak tahap gaban..siap ilustrasi skali tu bg org paham..hahahhaha..dh paham br bleh gelak over sket smpi kene mrh ngan bos..

Anonymous said... [Reply to Comments]

hiya!u slalu crite funny!i da la kt ofis,pastu x tahan gler nk gelak!
love ur crite sume...
=)

afid said... [Reply to Comments]

hi peeja,
first time komen..tp dah lama baca..kelakar oke, aku tiap kali baca blog ko mesti gelak sorang2..hahha

mama ko sama macam mak aku, suka gelabah2 lebih.

=p

Dda Ly said... [Reply to Comments]

mmg best ingat kenangan lame kan..tp hihi kitorg lagi gile micekin..krete pon takde jaman dolu..camno?haihhh...:)

Deqna said... [Reply to Comments]

hahahaha

dengan harapan divider itu dapat menyelamatkan korang walaupun....

apapun aku suka hasil seni ko..

zuera said... [Reply to Comments]

pija!!

lawa la u lukis tuh...
tp mmg seriyes lawak citer nih..
hehehe...

Beautiful Disaster said... [Reply to Comments]

lawak dowh cite ko. mama ko mmg rock arr. smpt tu nk selamatkan brg yg da beli. hahahaha. tp ko lukis cntik.

Anonymous said... [Reply to Comments]

Pija..cite ni mmg kelaka..hehe..kite ley bayangkan cmne keadaan mama awk yg kelam kabut time tu..hehe

shiela

mrs hafiidz nadia said... [Reply to Comments]

HAHAHA..saya gelak sampai kuar airmata..kelaka la gaya pija bercerita...suka baca cerita yang dolu2..mama pija pun kelaka,sebab dapat bayangkan ngan cuak2 dia sekali..HAHAHA..ni tak abis gelak lagi ni..

si G.E.D.I.K.S said... [Reply to Comments]

hahahaha lawak nokkkss..
nnti cite lg..
mcm seronok je cite blk kenangan2 lame kan

kimpy kapadia said... [Reply to Comments]

Mazda 626 kira OK lagi. Akak dolu, Volkswagen Beetle warna hijau hingus. 3 batu lagi dah boleh dengor bunyi. (Skang ni jer Beetle tu kira 'kewl' kan? Sampai RM280k sebijik?)

Kitaorang 4 orang adik beradik dengan 2 orang anak jiran dengan supir2nya sekali sumbat masuk. Dahlah takdak ekon... ada kipas warna ijo kat depan. Sungguh tak glamer. :P

shasha said... [Reply to Comments]

hahahaha...serius aku rasa tak puas kontrol2 gelak nih...kang aku gelak kuat2 tak ke org office ni ingat aku gila??

**~KiKiLaLa~** said... [Reply to Comments]

hehehe...=D
(tumpang bace n tumpang gelak yo..)
haha kelakala..sakit muke aku gelak...btw, plat JAS tu seswai amat kalo bg opis aku pakai tu.
Jabatan Alam Sekitar..hee:D

sueN said... [Reply to Comments]

suweeeeet la cite ni..imbau memori lame mmg best..

jyss said... [Reply to Comments]

hahah lawak gilos citer nih

masa dlm keta tuh leh gelak2 la tapi masa kene tunggu kat divider tuh cuak ke tak?

Anonymous. said... [Reply to Comments]

babe, lawak gila babi la entry ni, sungguh menghiburkan ESPECIALLY part lukisan tu hahahaha ...

sampai orang rumah saya tanya, apsal gelak sorang-sorang tuuuu? ;p haha

keep 'em coming, babe.

Anonymous said... [Reply to Comments]

aku dekat lab nih
nak terputus urat kentot aku tahan gelak.... sumpah lepas ni aku tamau baca blog ko dekat lab dah....

tp sumpah lawak peeja....
ya ampunnn balik kang aku nak baca lagi sekali..
gelak puas puas plak...

-lilred malas log in

LimeLoLLipop said... [Reply to Comments]

hahahaha...lawak ok cite ni...
hahahaa.....naseb x terkencing je baca entry ni.

Diva PariTs said... [Reply to Comments]

gile lawa drawing! haha

Jelly said... [Reply to Comments]

hahahahahhaaaa
really make my day
puashati dpt ketawa.....

father u dulu penah kena post kat Johor ke? Majidee Kem? Pulada? Tebrau?

Hazzel said... [Reply to Comments]

kehkehkehkeh..

kelakar betul citer kali ni!

ogy said... [Reply to Comments]

hahaha... mmg lawak giler la entry kali ni...

Ceera said... [Reply to Comments]

paling takleh blah time mak ko nak selamatkan barang2 300 dia tu, lawak ok.. hahaha

darling8tabby said... [Reply to Comments]

mama mmg sangat kelakar..spontan je kan.. sayang diaaaaa.. *tetiba lak numpang kasih*

pija..pandai la awak main lukis2 tu..cute!

KK said... [Reply to Comments]

kelako la cite ko. ada jer nak cite. siap lukis2 lagi. caya lah peej!

SJ said... [Reply to Comments]

lukisan yang sungguh kreatif.

Anonymous said... [Reply to Comments]

hahahha...belum apa2 dah gelak dulu..jgn marah ek peej, aku bukan apa citer ko ni buat aku tersedak masa b'fast pagi tadi kes gelak tak ingat..

hehehehe yg tak bleh tahan tu masa mak ko nak selamatkan barang dia yg 300 tu...apa2 pun best la mak ko...

kasih_8953

ska said... [Reply to Comments]

wakakkakakakkakakakka..

hye peej!

i've been ur silent reader for a while jugak.

kelaka gilaaaaaaa lah entry nih.. i dok gelak sorg2 kt ofis nihhh.. terima kasih kerna menceriakan hari jumaatkuuu!! hehehe..

i can imagine the whole story dgn bantuan ur lukisan tue. sgt comel lah ur mom!! hehhee...

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

superkelakar la ur mom, may b time tu pun dia tgh cemas2, xingat nk lari dkt/jauh rofl. tp ko siap lukis2 lawa gile ok. ckp psl kete ni, kitorg pun dlu2 pernah mengalami zmn org hidup susah, kete camtu jugak a.. ford laser kaler merah. pernah je mati tgh jalan atas bukit, kena tolak ramai2.. ahaha

amybarakbah said... [Reply to Comments]

OMG.. u really make me laugh so loud.. sampai semua member opis dtg tengok hahahaha.. lama tak gelak kuat baca N3 bloggers..

btw i love ur blog..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...