Instagram : @peejburhan

bahaya kencing manis~

last monday..tiba2 mama mood rajin nak bergardening..
so layankan aje..dia mana reti dok diam..
semangat die nak trim2 pokok..dgn cutter baru beli dia tu..
so tolong2 la mana patut..
pastu aku masuk..nak amik rokok..
aku dengar la dia mintak tolong ayol alihkan pasu..
tiba2 aku dengar...

mama :huaaaaaaaaa..kaki mama...aaaaa.darahhhhhhhhhhhhh....

aku ingat ayol terhimpap pasu ke apa..
aku abaikan aje..

mama : Allah..darah banyak ni..tolong la..takutt..abislah kaki mama..

kecoh ok..ye la..mmg patut la dia takut..
sebab dia kan ada kencing manis..
so kalau cedera2 ni bahaya kan..
kawan dia terpijak stapler tu je..dawai kecik tu..
terus kena potong kaki ok..

aku ala2 relax aje..sebab aku bayangkan mesti la luka sikit je kan..
saat2 genting ni..sempat aku snap2..haha..


:: tempat kejadian..mama terlepas cutter tu..so jatuh atas kaki dia ::

mama : teruk ni..cutter ni mama beli jenis bagus..mahal punya..besi berat..dia makan kaki mama ni..

aku dengar dah ala2..ngeri je kan..
apa ke teruk sampai makan lak ni..
putus jari ke apa...kecoh2..aku xleh sikit ngeri2 ni..takooott..
tp tension jugak la..bising ok mama..
dia nangis2 lak depan tu..
sekali tgk..mmg negeri kot..
kalau aku jadi mama pun aku takut tgk darah banyak mcm ni..

:: gila banyak darah..melampau betul..maybe sebab mama makan ubat cardiprin ..so darah cair..tu yg mencurah2 keluar kot..ngeriiiiiiiiiii ::

aku snap2..gelak2...

mama : amik lah gambar..mama dah x kisah..uwaaaaaaa...mama takutttt...


:: makcik yang tercedera itu.. ::

:: agaknya time kena tu sucre tgh leseh2 kat mama..so darah siap terpancut kena dia sekali..haha ::

aku lg keji...
aku berdiri depan mama..berdiri satu kaki..
ala2..kaki kena potong..saja nak ejek2 dia..kuang ajar betul kan..

mama : kurang ajar la gemuk ni..papa..tgk la dia tu..dia cakap mama macam tu..uwaaaaa..*nangis2*

saje nak menceriakan..
tp cara aku tu mmg biadap betull..

mama : mama takut la..kalau x kering macam mana?
me :xde la mama..Allah maha besar la..dia dah bg mama pekak..xkan la dia nak amik kaki pulak..Insyallah nanti ok la tu..doa la..jangan la asyik cakap potong kaki ke apa..
mama : haaa ye la..

:: Alhamdulillah...after 2 days..luka itu kering... ;D...see x perlu risau2 ok mama.. hari tu bahagian luka tu kulit tu mcm tersiat boleh terkeluar gitu..x sanggup..::

nak belikan mama crocs la..
so bg dia pakai tu..tertutup la kaki tu..n keras la sikit..
xde la cedera2 kaki tu ke apa..
nanti kita beli crocs yea mama..

29 Comments:

~LIZA~ said... [Reply to Comments]

aku sedih kesian kat mama tapi at the same time aku gelak mcm nak mati sbb lawak ko berdiri sebelah kaki tu.. tak patot ok peej!

hahahahaha!

shasha said... [Reply to Comments]

owwhh..memang risau pun kalo org kencing manis ni luka...sebab bole melarat..pasni kena hati2 peej...

KK said... [Reply to Comments]

woh! kecian tau ko buat mama ko camtu. lenkali jgn buat lagi ok??

ngeri jugak tgk darah tu. byk la jugak!

Che Sue said... [Reply to Comments]

adeih...mula rasa kesian..tapi pija niii ayat lawak laa..tak baekk tau sakat mama gituu..heheheh! hah kan org dah gelak lak..

Diva PariTs said... [Reply to Comments]

selambe ckp mama ko pekak! ekekkee tapi mama ko iyekan aje hahha. cepat sembuh ye aunty!

joegrimjow said... [Reply to Comments]

bahaya sangt2
2 pasal la kene jaga kesihatan

@rrY said... [Reply to Comments]

ooooo.....sgt2 ngeri....dh mcm tgk blog ondscene dh......sian auntie..keji tau k.peej ne wt lawak mcm tu....tp apepon i loike sobonarnye.......wakakakak...

Syazlin Azmi said... [Reply to Comments]

Ya, agree peej, pakai crocs better.comfy pun iya juga.. Kesian mama, cepat2 sembuh ya!

Maharani said... [Reply to Comments]

seriau nyer tgk darah tu. keras jap tgk gambar darah tu. cepat2 sembuh yer auntie.

SJ said... [Reply to Comments]

wahh... rajinnya aunty berkebun.

semoga sihat kembali aunty!

chics said... [Reply to Comments]

Ngeriii okk, darah banyak macam terpotong jari kaki.

Berhati-hati dengan crocs, ada yang pakai lepas tu stuck dekat elevator lalu menelan kaki [ok aku tipu, takla telan tapi cederakanla]

Anonymous said... [Reply to Comments]

my mum pun ada kencing manis jugak.... cuba u beli kan ur mum rooibos tea....
my mum amalkan minum rooibos tea ni dah lama...kalau dulu bacaan gula dlm darah dia is 10 something...after amalkan minum tea ni (still kene jaga and pantang mkn minum)... dia nye bacaan gula dlm darah dia is 5 something...plus kalau dia ada mkn or minum benda yg manis dia amal minum tea peria.....

peej said... [Reply to Comments]

liza - patut la..kalau x dia nangis2 je..so kena la ceriakan..haha..walaupun konsep lg nak buat mak aku nangis..


shasha - selalu hati2..tp nak jadi kan..nak buat mcm mana..


kk - what did i do?..aku cuba nak bg happy2 je..haha


che sue - haha..xpe..gelak2..tp aku doa supaya baik jugak..


diva parits - hha..kenyataan nok..ye la..walaupun ayat tu keji..tp sedapkan jugak la hati dia..


joegrimjow - baik tuan penasihat.. ;p


@rry - baru la feeling ala2..reality blog gitu...


syazlin azmi - kan..nak beli..nak beli..tp x beli2 jugak..


maharani - ngeri la..sebab banyak..scaryy..


sj - dia suka sangat berkebun..tp ni dah x sihat..dia banyak main arah2 aje..dah la sepuluh kali alihkan pasu..patah pinggang ok..


chics - ye ke??scarynya..tp xpe..aku beli utk dia pakai nak berkebun je..gila glamour..berkebun pakai crocs..haha..bukan utk pakai keluar ke apa..


anonymous - haaa ma..baca tu..kalau berminat sila cuba..kes malas nak terangkan kat mama..biar dia baca sendiri..haha

Tijah said... [Reply to Comments]

owhh!!

mama...mama...

mama tak apa2?

take care ok. lenkali pija ckp centu lagi...lepuk sekali yer?

huhuhu...

Beautiful Disaster said... [Reply to Comments]

aduh. tgk darah jer seriau. byk gile. tp sib baik mama ko xde apape. alhamdullillah.

Anonymous said... [Reply to Comments]

al-hamdulillah...luka mama dh hampir sembuh...peej..tak baik tau ko ckp mcm tu kat mama.....eeeee klu aku jd mama ko..sure aku dh guling2 ...iyer lah..skrg ni pun dia dh diberi dugaan dgn sakit mcm ni.....sure dia risau giller klu luka kaki tu tak sembuh.....huhuh tak baik tau ko ni peej.....apa2 pun.... paling tak tahan ko sempat snap gambar lagi......huhuhuhuh

-watie

Syebi Burn said... [Reply to Comments]

get well soon mama peej..

sedih okie entry ini, tiba2 rindu kat mak aku........

tapi ko punya lawak tu, kijam okie.
Hahhahaa...sgt menceriakan keadaan la ko ni... =)

A Retired Playette said... [Reply to Comments]

huihh..horornye tgk darah tu..mesti tajam gila itu cutter
nasib baik takde pape..

Mrs.R @ Emi said... [Reply to Comments]

gile..berdiri sebelah kaki ejek mama..sgt kejam ko...
belikanla crocs utk mama...
cian die..

mak kintan said... [Reply to Comments]

wwuuu..mama peej sungguh vouge..sakit2 kaki pun sempat tayang gelang kaki ranggi dia. canteekk u.. heheh

darling8tabby said... [Reply to Comments]

ya allah sian mama..tapi dah ok kan..alhamdullilah..

arwah abah akak pun kencing manis juga..so mmg dah in blood..risau gak kitaorang..makan pun kena berjaga2..

mylife said... [Reply to Comments]

ni lagi keji dari aku cakap rupa ayol cam toyol... sabor je lah aku baca ko buat lawak peej... conpius emosi kejap... kejap takut + ngeri, kejap nak gelak... nasib lah mak ko memahami anak dia yg sorang nih...

Qaseh Qasturi said... [Reply to Comments]

memang ngeri kalau diabetis luka..my mom..tersepak tunggul pon lambat nk baik...harap2 cepat sembuh...

atok akk potong kaki sampai peha....

Musliha said... [Reply to Comments]

ish.. ngeri.. darah banyakkkk..
nak pengsann..

::moi:: said... [Reply to Comments]

ya allah darah tu sangat ngeri.... alhamdullillah nampak cam dah ok sikit..

ai said... [Reply to Comments]

Kau ni bongok tau!!!! sakat mama kau camtu...sian dia. (tp aku taip ni pon tengah gelak sakan..kahhhhhhhhhh) kau jahat bambam!!! :P

peej said... [Reply to Comments]

tijah - amboi kau..ni siapa mak ni..kau ke mama..sukahati nak lepuk2..suruh semut urung baru tau..miahahaha


beautiful disaster - banyak..nasib xde apa..elok je kering..


watie - alaa..bg dia ceria..kalau x dok nangis aje..


syebi - tau xpe..ceriakan keadaan gitu..


playette - tu la pasal..ni jenis berat tu..mmg stock tajam melampau punya..scary..


mrs r - hua hua..so punny ok..suke kenakan dia..


mak kintan - haha..tu gelang dymium ke apa tu..besar sgt..so dia pakai kat kaki je..


darling8tabby - kan..sebab tu la mama risau lebih je..


mylife - yaaa..itu yg penting..sebab memahami la aku berani buat lawak mcm tu..kalau garang..harus aku x berani..silap2 kena terajang..


qaseh - tu la kan..risau kena potong la tu kalau x baik..


musliha - aku pun ngeri jugak..tp tahankan aje..


moi - a ah..Alhamdulillah dah ok..


ai - heheh..alaa..aku tau kau suka kan..kalau aku x sakat..entry ni akan menjadi entry cemas..x syiok la kan.. ;p

capik said... [Reply to Comments]

huhu..org diabetes mmg sgt takut luke2 nih..same laa cam mak aku

nasaoji said... [Reply to Comments]

peej, bapak aku kencing manis gak, kaki dyer dah ghupe pete dunia dah..cepat luka, mujurnya, dia duk makan GAMAT HEALIN tu...gamatkan, ianya keringkan dlman kt..minta mama ko amalkan gamat tu, mudah2an, kalu luka2 ni, cepat kering dlm n luar..kkdg, luka ni, blah luar je kering, dlm tak...

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...