Instagram : @peejburhan

tina??? bersalin??!!~

semalam seharian bersama si tina tu..
aku x tido dpd rabu kau..gila kan..aku selalu mcm tu tau..
aku ada la tertido dlm 30 minutes..pastu noy kacau..
terus sampai kesudah x leh tido..

online la..tgk tv la..
sekali pagi around 7ish..tina call ajak breakfast..
dia amik mc..x berapa sihat..
dia kata rasa mcm mild contraction mcm dia kene few weeks back..
mmg keras semacam perut dia..takut mak nok..
tp xde masalah..kami menjalankan aktiviti breakfast ngan bahagia nya..

pastu tina lepak umah aku..sampai la ke petang..
dapat la aku tido petang tu kejap..around 7pm tina gerak..
aku pun xde buat apa..
around 8pm tu aku tido la balik..ngantuk ok..

elok aku tido..around 9ish edan kejut aku..cakap tina call..dia bleeding..
mintak tolong aku bawak pergi hospital..
sebab ajib xde..kerja..
aku yg mmg mamai..mmg terkejut beruk la kan..
melompat terus..siap2..
kejut noy..noy pun terkejut..maka kami bergegas ke umah dia..

mmg cuak la..dah la siang tu dok bincang2..
mcm mana kalau dia beranak nanti..
ajib kerja ke..parents dia xde ke..
aku n noy la beria cakap..kita orang ada..
tp x sangka secepat ini nok..
tambah2 lak cakap bleeding..cuak la kan..
yg bg kami cuak lebih..papa cakap..tumpah darah..
melampau ok..tumpah darah tu dah macam apa tu kan..
kelam kabut la kite org..alas2 seat kereta la apa la..
ye la..bayangkan darah2 melampau..

so amik tina..
mmg xde kot darah2 melampau..keji tau..
tp the conraction comes every 5 minutes..later 4 minutes je gap dia..
dah la tina cakap..anak dia xde gerak ke apa..
time tu la pulak minyak xde..so singgah petrol pump..

:: sempat lg dorang ni ::

kak zue pun ada..dia mmg nak lepak ngan tina..
so konvoi kat belakang la..
kami ke hospital selayang..
sebab nak pergi damai..malam xde doktor..nanti dorang tahan kat ward..tp still kene tggu doktor la apa..
so ke selayang la..sebab sana ade je doktor 24/7 kan..
mula2 ke emergency...
tp dia kata bukan sana pulak..
terus ke dewan bersalin la apa la..


:: tgh call kak zue n edan..sebab dorang tgh carik parking.. aku saje getik buat aksi ketakutan la konon::
:: besar kan perut dia tu ;) ::

sampai kat dewan bersalin tu..
xleh masuk pulak..
sebab kad merah tu xde..
sebab ajib yg pegang..

degil tau tina tu..
padahal aku dah pesan aku dah pesan kat dia..suruh ready semua..
ngan bag2..relax2 lagi..
dia kata lambat lagi..ye la..tina baru 33 weeks..
kira dalam 8 bulan 1 minggu macam..
still...ade je baby keluar 7 bulan ok..

so tunggu najib la..
najib lak office kat bangsar..
boleh lak ade kereta block kereta dia..
parking belakang kereta dia..jenuh..xde orang tu datang..
last2 dia mintak tolong kawan dia amik n hantar..kesian ok..

:: kami bersuka ria membuat lawak semua..siap bila tina mcm sakit2 tu..aku gelak2..rasa kelakar ok..x pasal tina pun gelak..keji gilo ::

:: tina dah x senang duduk tu..tgk la tu..berpeluh2 bagai2..sikit2..dok tahan2..kesian ok..tu tgh call najib tanya kat mana ::

pastu ajib sampai..dorang naik..
dalam 15 minutes later..
ajib turun..doktor cakap bawah dah bukak 2inci..
so dorang suruh ajib balik amik barang2 baby n tina semua..

so melanguk la kite orang kat situ..
edan kite org suruh tido dlm kereta..
sian kan..sebab die keja pagi tu..5 sektor lagi..
aku n kak zue bersuka ria sana sini la..

then around 12.30am mcm tu parents tina dtg..
kite org xleh naik...sebab yg boleh naik just suami n mak tina je..
so mak dia naik la..kite org sambung gelak2 merepek2..
tah apa2 je yg kite org sembang..
rasa masa berjalan laju je..

around 1ish..mak tina call..
cakap..bawah mmg dah bukak..
tp baby still songsang..sebab premature kan..
so dorg bg ubat supaya paru2 baby kuat ke apa tah..
kalau boleh dorang xmo la bg beranak awal..
tp if sakit still ada..n xleh buat apa.terpaksa bedah la..

so mak dia kata..suruh balik la..xleh buat apa pun kan..
so kite org gerak la..sebab masa melawat pun pukul 1-7pm je..
xpe..esok jumpa la tina..

kami singgah makan kat niara..
pukul 1.30 pagi kau..
haha..elok je makan nasi bagai..lantakkk...
lapar gila ok..

:: daging petai - telur dadar - tomyam chiang mai ayam - kangkung belacan ::
:: noy terus makan..edan ngantuk sebab kene paksa bangun..huhu ::

later tina call..
nak cakap terima kasih..
dia kata bawah dah bukak 3 inci pulak..
n contraction dia makin kerap..
ntah la..maybe nanti kene keluar ikut tingkap la baby tu..
yg mama lak..dia kata..subuh kang keluar la anak dia tu...

apa2 pun harap semua went well..
gila excited aku ni..
ye la..maybe dapat jadi aunty awal..haha..
wah aunty ke.. ;p
semoga dia n baby dia dalam keadaan sihat n selamat..
korang doa2 kan la yea..

kalau ada update lagi..
nanti aku cerita kat sini k..
adios..byeeeeeeeeeeee....

26 Comments:

MyTie said... [Reply to Comments]

OMG!!!! baru je la nih???
ni kau tak tido lagi la ni menghapdet???
hebaaaaaaaaaaaattttttttt

aku doakan semoga mummy tina selamat melahir kan... in whatever condition pun....
besar gile kot perut die...
mmg scary!

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

alamak peeja...
atas tu aku...
heheheheh gune id tie rack plak
ini bukan sebarang ebntuk promosi yeh
sumpah aku tak perasan...
sorry peeja

mummysya said... [Reply to Comments]

semoganya segalanya dilindungi ALLAH SWT.

Insyallah.....

Musliha said... [Reply to Comments]

semoga Allah memudah perjalanan untuk tina.. doa semoga tina selamat.. can't wait to see her son/daughter..

peej..
kamu kalu makan sedap sesado..
tensen ok tgk pepagi ni..
lapar tahap cipan.. haha..

puterikurekure said... [Reply to Comments]

moga2 tina dan baby dua2 selamat.
tapi cam kelakar lak korang leh wat lawak bagai kan.
tak macam panik langsung.
hehehe.

apa2 pon, nanti pija update perkembangan terkini ok.
pija la harapan akak skang.
kehkehkeh.

Syebi Burn said... [Reply to Comments]

Hahahaaaa...peej, cam cemas gile okie. Mesti besh ade experience cam ni....Tapi ko mmg sgt lawak & kurang serius yer sewaktu org sedang cemas...hahahaaaa...

Hope Tina & baby will be okie, mesti sonok bile baby da kuar nnti... Ko akan jadi Kakak (struggle tanak letak aunty) peej..

hUdArLiNg said... [Reply to Comments]

hope kak tina and the baby selamat. if ada hapdet, sila hapdet secepat mungkin. ewah. =p

p/s: peej, tukar keje la, jadi wartawan beranak. ada bakat neh. haha

atty's said... [Reply to Comments]

semoga semuanya selamat amin

NuRuL AiNA said... [Reply to Comments]

alamak excitednye..

baru semalam baca blog tina.. hope everything fine..

excitednye.. (gilo apo.. tina yg nk beranak aku plak yg terlebih excited)

suezensuzanna said... [Reply to Comments]

wah....hopefully sumenyer berjln lancar....:)

Ceera said... [Reply to Comments]

alamak, aku pun excited sama nieeeeeeeeeeeeee...

mesti sakit kan contraction tu.. eeeee, takut plak aku. Tapi memang awal la kalau tina banak skang.. 8 bulan je kot anak dia..

myb anak dia tak sabar nak jumpa mummy and daddynye, hehehehe..

sila update secepat mungkin kalau tina dah selamat melahirkan baby..

darling8tabby said... [Reply to Comments]

ohh dah bukak yer..moga selamat melahirkan...baby tina tak sabor2 nak kuar ni..
mesti cute cam mommy dia gak :)

aNnAsUeJiE said... [Reply to Comments]

wah eksaitednye menyaksikan korang kelam kabut camtu~!!! cara ko cite tu rase mcm aku pon ade time tu~ hihi~

zie said... [Reply to Comments]

ye la...wei..aku baca aku pung cemas baca...tina cool jer...

tak sabar nak tengok baby tina...

peej said... [Reply to Comments]

lil^red799,
a ah baru sgt..aku pun excited..tu yg terus update tu..tido pun ala2 ayam je ok..excited lebih..hihi..


mummysya,
aminn..wah tetibe amin..tp betul la kan..hopefully semua selamat..


musliha,
it's a boy...jgn la tensi2..pergi la makan..aku makan selalu yg murah2 je...n senang dapat..)

peej said... [Reply to Comments]

puterikurekure,
xde la panik..sebab tina pun ok aje..tu yg kite org bole nak gelak2 la apa la..haha..
ok..akan di update di sini..


syebi,
haha..nak buat mcm mana..aku rasa kelakar ok..tina siap sound, 'it's not funny ok'..ngeh..
haha..aku sebenarnye nak ngaku kakak jugak..tp mcm keji..budak yg dok atas riba aku ari tu pun aku bahasakan diri kakak..wah gedik.. ;p


hudarling,
macam2 la korang kan..ari tu wartawan org kawin..ni wartawan beranak pulak..gilo

peej said... [Reply to Comments]

atty's,
thank u..sama2 doakan ye..


nurul aina,
excited la kan..aku lg la excited..maybe ngan anak tina..aku punya ciri2 keibuan akan lg terserlah..wah tetibe..haha


suezensuzana,
hopefully kan..kalau dah selamat..aku amik pic si gebu itu banyak2..

peej said... [Reply to Comments]

ceera,
tu la..aku tgk pun mcm sakit je..takut jugak..sesuka hati aku gelak2 kan..tina kata..nanti dia nak tgk aku mcm mana..keji..


darling8tabby,
tu la kak..x sabar..pija tido2 ayam je ok..menunggu sms ke..call ke..kata baby dah selamat ke apa.. ;)


anasuejie,
memula la kelam kabut..pastu bergumbira aje..

peej said... [Reply to Comments]

zie,
tu la..dia cool la..xde gelabah2 ke apa..
nanti baby dah kelaur..i amik pic dia banyak2..

swit@kon said... [Reply to Comments]

hehehe berpusing isi perut aku baca entry ni peej. kalau tina dah ok, make sure ko update tau!!! to Tina (mana sempat dia baca kan) GUD LUCK!!! and congratulations in advance :)

lisaOlisut said... [Reply to Comments]

ha?? kak tina dh nk bersalin?? tak sangka cepat betul masa berlalu.kekekeke.

semoga selamat.kem salam ye ;)

ai said... [Reply to Comments]

Aku pon branak kat sana gak. 2 org budak kuar kat sana. 2 lagi aku branakkan bersepah2. Memacam spital aku try teran. ;P

Time aku taip ni ntah2 dah branak agaknya si Tine tu. Mudah-mudahan sumenya selamat la hendaknye..AMIN

shasha said... [Reply to Comments]

owhh...apa cerita tina??..kamu dah berjaya jadi auntie ke peej..tak sabar nak tahu boy ke girl nih....

shila said... [Reply to Comments]

rreallllyyyy??? haku macam baru je dok comment2 ngan tina talking about hospital bag lah, baby lah and whatnot. tup tup udah bersalinnn. congratulations to mommy and aunties rawk~!

note to self: definitely gonna pack my stuff nowww. as in now and now. =P dah la laki kat alor setar and i'm all alone at home. hohohoho

ai said... [Reply to Comments]

"ajib turun..doktor cakap bawah dah bukak 2inci.."

Kau tau??!! dalam kete balik dari opis td baru aku tau apa yg tak kene kau tulis bukaan nemen si Tina tu!! wakakakakakaka..kau mmg lawak la peej wei. Bukan INCI la!! CM!! CM!! wakakakakaka..kau bayangkanlah ms baby nk kuar sgt tu 10INCI!! Ya Allah...pensan rabak wei!! ukuran tu dlm cm le yang oiii..adohaiii..letih aku gelak! ;P

~aku terbayangkan kalau aku yg dah 4 kali branak ni kalau bawah tu ternganga 10INCI!!! ;P

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

hoah! cemasnya membaca entry ni!! nk baca sambungan entry yg di atas!! *si wani ezryl yg ketinggalan lantas mengklik cursor utk scroll ke atas. rofl* :P

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...