Instagram : @peejburhan

internet boleh menyebabkan depressi~

so memandangkan mood blogging aku kurang lately..
so mmg malas la nak snap sana sini sangat..
so aku rasa from time to time..
aku akan blog pasal apa aku rasa..
sebab mostly aku rasa..apa yg aku rasa..orang lain pun rasa jugak..
huish..berapa banyak 'rasa' la kan..
korang paham ke x ni??
x paham xpe..kejap2 lagi panam la tu..

wah tajuk entry aku macam best je kan..
ala2 nak buat karangan spm pulak..haha..ada ke tajuk mcm ni?? ;p
tp xpe..topik perbincangan kali ini ada kene mengena ngan tajuk..
bukan tajuk xde kene ngan isi..

ok...aku x tau la aku je ke yg rasa..atau korang pun sama..
macam aku..aku rasa life aku ok aje..
i mean..xde masalah...
tapi tipu la kalau x pernah berangan nak kaya ke apa..
esp ngan keadaan kau tgk tv..gossip girl bagai..mtv cribs la..harus la berangan je kan..

so bile apa yg kite berangan tu x dapat..
kadang2 jadi bengang...sebab rasa..ish..asal x kaya mcm tu..best mcm tu..lawa mcm tu..what so ever la..
mmg la ketentuan tuhan jugak..tp nak jugak...
so bila ada perasaan macam tu..mula la depress la..
marah sana sini..gilo kan..

tapi usually x lama la..aku macam tu..
masa aku zaman remaja..aku mmg banyak memberontak la..
ye la..masa bapak aku still in service..kira boleh tahan senang la..
aku nak apa pun dapat..
aku kecik2 dah pandai demand kasut sampai 400 la apa la..
so bila papa pencen..mmg semua tu x dapat la..
mama pun masa tu gaji belum besar..

ingat lg..masa aku form 1-form 3..sekali aku keluar..dapat dalam 300-400 ok.
aku pun x paham..apa kejadah byk beno duit aku dapat..
joli sakan weyh....ye la ..budak kecik pegang duit banyak2..
start papa pencen..sikit2 duit kene tarik..
keluar dapat 100..60..last2 siap rm30..kongsi 2 org ngan noy..haha keji..
nak buat apa rm30 kat kl ni weyh???

so aku mmg selalu bengang la..
tambah2 masa form 4-5..
sekolah bbgs..mostly anak org kaya..ade hp..aku mana ada..
pastu pergi umah dorang..mmg melampau kaya la..tension je...

sampai la masa aku form 6..
aku kenal sorang ni..
aku pergi umah dia..
family dia duk kat flat pekeliling..tau kan..sekarang ni tgh runtuh2 kan..
time tu terus aku insaf la...

rumah dia mmg bersih..n family happy je..
tp kecik sangat weyh..
bilik aku lg besar dpd ruang tamu dia..
dapur pun sama..ruang makan pun kecik je..
n paling aku terkejut...bilik ada 1 je ok..kecik melampau jugak..
aku tanya la..dia tido mana..
kiri kanan tu ada katil single..so dia n mak dia sorang satu katil..
bapak dia bentang toto kat bawah...
n abang dia pulak selalu akan tido kat sofa..
bukan sofa pun ok..macam kerusi rotan ade bantal2 tu..
n dia hidup mcm tu dpd lahir ok...

sedih aku tgk..
bukan la sedih apa..
i mean..aku patut bersyukur gila..
walaupun x kaya..tp hidup kite orang selesa..
walau x senang mana, tp still mampu nak makan luar if teringin ke apa..

macam sekarang ni la..
wujud lak dunia internet ni..
ngan facebook la..blog la..semua nak tayang..hidup best sana sini..
in a way..kalau kau sorang2..n bosan2..kau akan mula la lencong sana sini kan..
sampai lak tang page kawan kau yg kaya melampau2 tu..
dah la bapak melampau kaya..siap anak 'Tun' lagi..
pastu tgk kawin pun ngan org kaya melampau jugak..
bagus betul kan hidup..kaya bertambah kaya..
so nak xnak..harus la terdepress kejap..
emo ok...

tapi nasiblah la aku ni walau la x sealim mana..
tp aku sentiasa ingat yang..
selalu tgk orang yg bawah daripada kita..
so that kita akan sentiasa bersyukur..
n orang kaya bukan la best je kan..ada gak ujian sana sini..ujian part lain lak..
ok yg tu ayat nak sedapkan hati aku sendiri..hiahahahah...

ok la..cukup la luahan perasaan yg terbuku selama ini..
siapa agree ngan pendapat aku..
internet boleh menyebabkan depressi???

p/s : aku dah lama pikir pasal ni..tp entry ni keluar sebab baru lepas layan facebook..x pasal depress...hiahahahah
p/p/s : mari la kita bersyukur...wah tetibe..

26 Comments:

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

aku depress gak... lelebih lagi bile tgk kawan2 aku smue dah kawin...lepastu ade yg dah ade anak.. anak plak kemain chumeyl..anak plak lahir obesi... laki keje doctor kat obesi...pastu lagi tgk org len kawen chantik chantik...... aku ni ape ade weyh??? degree pon terkontang kanting ni weyh! duet nak kawen pon tak cukop... boipren pon tak kaya...

tp.................
walaupon mak bapak aku pesan banyak kali.... tetap tak masuk dlm hati aku... cume... enchekkekaseh pesan je yg mcm aku insaf sket....

die kata... buat ape yg kite mampu je....

plus... mcm ko ckp...
ade org idup lg susah dr kite..
kite ni dah senang, selesa...
cume terlebih tamak je..
tp aku suke je tamak2 ni weyh
hahahhahaha

arep said... [Reply to Comments]

internet memang boleh menyebabkan depresi bukan sebab content saja tapi sebab ray dari monitor jugak.. so i do agree with u ol.

pasal berwasatiah and bermuhasabah diri tu.. bagus.. itu yang terbaekkk... at least kita tak lupa who r we and why we r here..

cheers

xoxo

nenekrock said... [Reply to Comments]

"die kata... buat ape yg kite mampu je...."

btl kata2 ni kan kak
kadang2 diri kita ni terlalula tamak smpikan segala mala benda kalo boleh kita nk capai n miliki...sy sendiri pun cukup bengang smpaikan memberontak kat mak pak sy (ni time skull dulula otak x pk org len dh)
yg kesiannya mak sy terpksa turutkn kehendak sy n adik2 sy terpaksa mengalah demi sy...sgtlah keji peragai cmtukn hermmm

n3 akk buatkn sy terigt balik zmn skul dulu sgt menyesal jek rasa hermm

Beautiful Disaster said... [Reply to Comments]

btol2. aku kekdg depress lar jgk. lbh2 lg bile tgk org tu bahgie dgn family dorg. tp yg plg aku sokong tu. kite patot bsyukur dgn ape yg ade. n patot beringat jgk dgn org yg bwh. kalo kite kurang, kene ingat ade lg yg lg kurang dr kite.

f.i.e.z.a said... [Reply to Comments]

morning peej.
been there.hehhe.bila tgk kat FB org dok tayang g holiday sana cni w all the big cars, gadget, tetibe trus sign out then tensi.
tapi tula..pk balik idup ni xde la sadis sgt pun.selesa just x kaya gile.tu jek.
ada org yg mkn nasik lauk minyak everyday siap kuar kat paper terus insap.so bersyukur dgn apa yg ada.now teringin nak wat charity for anak org miskin.insyaAllah thn ni buat. :)

Tijah said... [Reply to Comments]

yg bujang - depress pikir bila la nak kawen ni...(padahal single tu la best, xyah pikir benda berat2 nih, laki buat hal, etc)

yang dah kawen - depress bila org tanya bila kau nak ada anak

yg dah ada anak 1 - depress bila org tanya bila kau nak tambah anak. xkan sekor jer (ni aku la ni..)

yg ramai anak - depress bila org kata anak ko berderet cam gerabak ketapi.

ehhh..ni xde kena mengena dgn n3 kan? tapi yg pentingnyer...mmg betul la apa ko ckp tu. kena tengok org yg lebih kurang bernasib baik dr kita. baru kita akan rasa bersyukur. ko agak2 org kaya tu kalu tiba2 jatuh terduduk sakit tak??? lagi sakit kan?? cer bayangkan siti & dato'k tiba2 semekin kena naik kancil, dok flet. kalu kita...no hal punya!

isk! apa aku mencarut nih!

shasha said... [Reply to Comments]

senang cerita..hidup sentiasa depress..bole conclude camtu peej?..hehehe..tak laa..bukan sentiasa apa...kalo kita syukur dgn apa yg kita ada...kita takkan sentiasa depress...sekali sekala tu mmg la...lumrah manusia bila tgk org lain yg lebih dari kita...tapi macam ko cakap peej...kita kn tgk kat bawah gak kan...so aku bersyukur dgn apa yg ada sekarang..kalo dapat lebih..alhamdulillah~~

KV said... [Reply to Comments]

betul tu peej. Normal lah kalo kita berperasaan camtu. ;)

Anonymous said... [Reply to Comments]

peej, nak tny sket...gossip girl ada min kat Malaysia ker?..which channel ek...sbb saya dok la donlod...rupanya ada main kat tv..

thanks.

Anonymous said... [Reply to Comments]

peej, nak tny sket...gossip girl ada min kat Malaysia ker?..which channel ek...sbb saya dok la donlod...rupanya ada main kat tv..

thanks.

Musliha said... [Reply to Comments]

huhu.. mus setuju..
tuh pasai kadang malas nak blog hoop.. ala2 jer..
sekadar termampu..
selesa.. bahagia.. aminnn..

Khalina said... [Reply to Comments]

aku setuju peej. mmg kita patut bersyukur dgn apa yg kita ada skang. memula dulu aku x reti nak bersyukur. now, pas aku tgk hubby aku bersyukur, aku pon pelan2 belajar bersyukur. so, x de tension2 dah..

tp yg x syiok nye hubby aku ni, terlalu bersyukur sampai kdg2 x mo berusaha lebih sikit. kata nya, cukup dgn ape yg ada.. itu yg x syiok kalau org yg sgt bersyukur nih! nak tanak, aku kena ketuk pala dia nak soh dia buat keje lebih sikit. selagi kita ada kuderat mengapa tidak kan?? ada rezeki, ada. if x de, usaha lagi kan??

satu entry yg sgt bernas. hv a nice day peej! :)

Anonymous. said... [Reply to Comments]

babe, saya 100% setuju, internet BOLEH menyebabkan depression. it's just how you manage the level of the depression je, agak-agak rasa depressi dan rendah diri re-surface bila tengok blog-blog org la, tutup sajaaaa blog ituuuu ;-)

Ceera said... [Reply to Comments]

tak pernah plak aku kan, tengok life orang sampai depress, hehehehe..

jeles skit2 tu ada la, tapi biasa la kan.. sebab aku rasa skang, life aku pun dah ok..

wpun tak la mewah mana, yang penting kita hepiiiiiiiiii

nieza5 said... [Reply to Comments]

saya lagi depress kalau takde internet.. boleh meroyan dibuatnya..

dazzledalie said... [Reply to Comments]

peej,
i feel you.

trust me, this is just a phase. you should be lucky you have friends, lover, and family who love you very dearly.

tapi satu je la.

if you want something, go and get it. (berdasarkan kemampuan)

aku pun dulu macam tu. tapi sekarang aku rasa hidup aku dah complete. jangan compare dengan org. org kaya tu dugaannya lain. Tuhan bagi lagi kaya nak tengok dia guna harta tu jalan elok ke tak elok. semayang ke idak.

cheers dude!life is too short.

Tina Najib said... [Reply to Comments]

babe,

what more can i say, very well said, hehehe.. dah kata we've talked abt this for so many times, kekeke..

but betul la cakap dalie, org yang kaya-raya tu plak, masalah diaorang lain plak.. takde org kat dunia ni yg takde masalah.. kalau pakai bag gucci and LV pun tak bermaksud diaorang takde prob.. impossible ok!

yg penting, u hv a good bf, great parents, loving siblings and gorgeous bestie like ME! hehehe

aku akan tetap syg ko walau ko papa kedana.. tapi kalau ko kaya, nak bag Gucci satu! hehehehe

Ajipp said... [Reply to Comments]

syukur pija dah insap ekekekke amponnnn...

darling8tabby said... [Reply to Comments]

baca entry awak kali buat akak insaf dek..ye la...kadang kita ingat kita teruk...tapi hakikatnyer..ada lagi yg teruk dari kita kan...

Nonoy said... [Reply to Comments]

saya setuju internet mmg boleh buat depressionistaaa..

tapi kan, saya form 3 dah dpt hp. ;p
saya gi skolah papa kasik duit blanje rm10. kalau kena stayback, saya dpt 15 or kadang2 20hengget..
muahahahah...bagaimana tu?
saya anak manja dan disayangiii!!! yeyyyyyyyy :D

A Retired Playette said... [Reply to Comments]

Huih..memang depressed owh kengkadang bila baca..mcm the other day terblog-hop kat ade blogger ni umur baru 20thn..frust clash dgn bf pegi bawak diri ke Manhattan,New York!!

Then mak dia pun nak pujuk hati keciwa duka lara anak dia tu, dibelikannye i-pod..

Apekahh??!!

Aku kalau frust nak bawak diri pegi Bagan Serai pun tersengguk-sengguk..Ade mp3 player jenama AhChong pun rasa best..

But, true, aku bersyukur.. at least ada previlage yg bukan semua orang ada..but then again..kengkadang hati tu nak je ada kesenangan semacam itu..

Giler tak cool..tapi biasak lah..nafsu kengkadang takbleh control..heh

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

ntah, kalau mcm kite, internet xmenyebabkan depressi kat kite. sebab kalau kite tgk org hidup kaya ke apa (dalam blog), kite kagum2 je then happy for them. kire mcm bila baca blogs tu, mcm baca buku cerita je. tak terkesan kat life, unless kalau entry tu ada kait-mengait dgn kite.

and betul la ko cakap, kalau rasa down ke apa dgn life, kadang2 bagus jugak kalau tgk apa yg ada kat bwh kita; means org2 yg lg susah drp kita. eventually akan menyebabkan kita value life even more.

ok tu je. sekian terima kaseh :PP

p/s: a retired playette, weh mcm best je cerita ko, share la link bdk yg bwk diri ke manhattan tu!!

~ilyanie_usyuk~ said... [Reply to Comments]

hikhikhik
klakar bace komen Noy.

erm saya setuju!! HUHU~
kadang2 otomatik akan jelesh ngan life org lain.tapi suke gk tgk life dorang.
tapi bila pikir alek, betol gak, kita kena ingat orang yg ada di bawah kita.

terinsap sekejap

Jaja TWF said... [Reply to Comments]

Hi peeja :) well..terasa nak komen plak..i mean, jaja totally agree with u! I mean..mmg..aritu baru rasa depress mcm ni..masa tgk kawan skolah lama..baru kawen..and tiba2 belah laki dia..buat kat carcosa sri negara..i was like..WOW..wedding dia lawa..baju lawa.. dia MMG LAWA la..yela..rezeki dia la..bukan jeles ke ape..its just dat u can't help feeling like.. WHY LIFE org mcm fall into places kan? as if mcm sume senang..sume benda best jadi kat dia..haih..i am grateful with what i have..but ye la, normal la kan..kdg2 akan rasa camni..but xpela..UR LIFE pon happening ok! ;)

:: AYU AYUMiE :: said... [Reply to Comments]

cuber tgk SPA Q... nama ajer kaya.. tp bermasalah yg serius... ehhehehhhe!

A Retired Playette said... [Reply to Comments]

P/s: wani ezryl*: tak tau le link dia ape..lepas baca rasa mcm *eh, xpayah la aku nak baca lagi* so terus diabaikan..heh..yang ingat blog dia kaler pink, and mostly english written..

Mcm tu lah kira2nye, sekian..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...