Instagram : @peejburhan

cinta sate~

hoho..favourite aku ni satay..
sedap gila..kesedapan yang membuatkan rasa nak makan aje..
boleh tahan lama la mengidam satay..
pergi NZ nampak sate..nak order..
tapi mengenangkan daging dia yg besar jari kelingking aku je..baik x payah..
pastu masa makan makan tomyam ngan dzaza n noy tu..
nampak gak sate..tapi xkan nak order lain kan..

so bila last thursday mama ajak makan luar..
tingg~~ *bunyi bubble keluar kat atas kepala aku*...terus la ajak makan satay kan..
elok lak mama n papa cakap ok...sukeeee...
malas nak pergi hj samuri kat tmn melati tu..
1st parking gila punya hazab..
second..the last time aku pergi..
dah x sedap ok..x jaga kualiti la..
maybe sebab ramai sangat kot..
daging dia x masak betul..so menjadikan super liat n guwwy *eyh mcm mana eja ni??*

maka dgn itu..
aku ajak pergi satay kawan papa kat area datuk keramat..
lama x pergi sana...
mula2 ingat nak suruh beli n bungkus bawak balik..
tapi mama nak ajak keluar..
sian pulak kan..
so on aje....

gila tamak..padahal 3 orang je makan..
kami order 15 daging..
15 ayam...
10 perut..
5 hati...
omg...serious sedap nak mati ok satay dia..
sedap yang bila makan je..terus makan sambil pejam mata n geleng2 kepala..

:: bagi aku..sate daging ni adalah yang terbaik..dah la isi tebal melampau..nangis makan.. ::
:: satay ayam pun ok..tapi aku suka lagi daging..indah..makan ngan bawang n timun ::

owh..aku x makan bawang..
kalau makanan aku ada bawang..aku akan asingkan bawang2 tu..
tapi sangat pelik..makan ngan sate..aku makan bawang ok..
padahal lagi la kan..raw...
owh..n tiba2..onion ring pun aku makan..
gilo..manusia pelik..

:: owh..hati ini jugak indah...serious melampau sedap la sate2 dia ::

xtau la aku rasa sedap melampau sebab mmg tgh mengidam sate..
tapi aku rasa x la..
mmg sedap loh...
x percaya???/


:: tgk la tu..mama siap tangan mcm menari 'aserehe' ok...tp bila tgk balik..mcm nak jadi otroman taro pun ada jugak..haha ::

owh makcik belakang tu asyik pandang aku..
esp bila aku snap2 pic..
pandang buat muka pelik..
agaknya dlm hati dia, " budak ni..kot ye pun kuat makan..x payah la sampai amik2 gambar"

:: owh ini adalah sate perut..mmg sedap..tp by this time..aku dah kenyang melampau..so aku makan secucuk je.. ::

macam x percaya je aku makan secucuk kan..
mana x nye..
sebab tgk la lain2 tu aku dah bedal berapa cucuk..

:: ho ho ho..sila kira sendiri..aku siap susun cantik2..bagi korang senang kira..inilah bukti betapa aku suka sate ::

oleh kerana aku sangat la puas hati makan malam itu..
sebab mmg sedap sangat lah aku rasa..
so tanpa korang kecoh2 n mintak2 map la apa la..
awal2 aku dah buat ye..
tapi aku buat ringkas la..
sapa2 yg x biasa area ni..n x paham..nasib korang la..
kalau x tau nak makan mana..cuti2 ni..sila la pergi yea..


kedai ni betul sederet ngan esso datok keramat tu..
sebelah gate pasar keramat baru tu kedai dia..
itu rumah2 sebenarnye..
tapi dia meniaga depan tu..
owh ni bukan restoran yea..n kedai dia sangat la sempoi..
tapi 'don't judge a food by it's kedai'
haha pepatah mcm haremmm...

tapi andai kata korang pergi..
tetibe sate die mcm tah apa2 je..
jangan salahkan aku..
maknanya nasib korang malang..haha..
tapi mcm x mungkin je..sebab mmg ramai je kedai dia ni..

untuk menyokong hujah2 aku kat atas ni..
aku sertakan gambar ini..

:: two thumbs up ::

sila la percaya..OKU x baik menipu...
haha.matiklah anak derhaka panggil mak sendiri OKU..
i'm corry mummy...u know i lap yew berry much.. ;p

16 Comments:

Anonymous said... [Reply to Comments]

i dah try satay tuh,tp serious ade lagi sedap...satay tepi celcom jln semarak.nama warung tuh warung anda.tapi org jual satay tuh suami isteri yg berumur n die bukak kedai sukehati je.rasa nk bukak die bukak.tapi ikut taste masing2 lah.that my opinion.

peej said... [Reply to Comments]

pasal dekat celcom ke apa tu..tu aku tau..tp x pernah try..sebab situ parking payah la..
taste masing2 la kan..ni kira personal oppinion aku..bg aku dah cucup terbaik dah ni..
better la daripada samuri..
nak lagi better..sila la jangan pakai anon..sbb serious aku x berapa suka ngan anonymous.. ;|

shiela said... [Reply to Comments]

sate tu cam terliur ar..mau makan jugak la ;p

Ms. Lili@ said... [Reply to Comments]

ouhhh sate ni memang kegemaran jiran2 di kawasan rumah akak bile ade majlis or kenduri kendara.. memang sedap :) sebab isi dia besar2.. and yes, i agree with you.. sate hj samuri is out.. memang really taking advantage of the name saje.. hampeh betul.. sate daging memang liat nak mampus, sape pakai gigi palsu konfem boleh tercabut.. hehehe.

anyway lagi satu tempat sate yang best is kat ampang -- sate zaini. from suzi's corner tu terus je sampai flamingo, pastu belok kanan, terus je sampai nampak sign 7E on your left, belok kiri. other types of food kat situ sedap gak la.. to me la kan, not sure with others.

alamak sorry terpanjang plak dah komen nih.. :P

Anonymous said... [Reply to Comments]

hai peej..

silent reader jer.. tapi sate hj mail tu memang famous since I kecik kecik lagi.. maklumlah I ni budak keramat.

Sorry to say, sate tepi celcom tu masih kurang mantoppppss compare to sate hj mail ni

BeN`z said... [Reply to Comments]

kau suke tau menambah wishlist makanan aku peeja.. kena bertanggungjwb nih! hahaha!
kose la kan aku jd silent reader ko lelama..ni dh x silent la ni, psl asek menyentap je tenguk ko post2 pict makanan..
mekaseh la bg map skali, yg aku tau situ lrt putra damai je. harusla ujung bulan ni merayap ke keramat lak.. huahuahua.. ;p

shasha said... [Reply to Comments]

ala...dah la kempunan makan sate dari 2 minggu lepas...tension je tgk gambar sate nih...uwaa~

~LIZA~ said... [Reply to Comments]

tempat sate best yg i ngan ben selalu pegi kat au4 - sate seri melaka. tempat tu kat sebelah dewan serbaguna au4..

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

wahh seperti best gmbr2 sate itu xD mcm my bro, dia pun suka sate yg isi byk. kat shah alam tu biasa dia pergi ttdijaya nk carik sate isi byk camtu. ntah, gwe beli sate pasar malam je.. ahax

peej said... [Reply to Comments]

shiela,
sile la makan...sedappp..


lilia,
owh tau kot..ari tu pija lepak naan corner tu..nampak sate tu..tp time tu dah order makan baru ternampak..plus..x pernah try..sebab tu x rasa nak order..xpe lepas ni if pergi..harus try...


anon,
ok..eventho x suke comment anon..tapi i love yew...kan??sedap kan sate ti..
tp bak kata anon di atas..taste masing2..tp ni blpog aku..so taste aku la kan..kalau nak taste dia..sile la buat blog sendiri kan..hohoh...

peej said... [Reply to Comments]

ben'z,
haha..aku sebenarnye x tau nak update apa..penuh makanan je..mesti orang bosan je..tp x sangka ade yg suka.. ;p


shasha,
sedap ok sate ni..tp membuatkan kau rasa nak pergi lg..abis mcm mana tu??


liza,
yeah??nanti nak try la.. ;D

peej said... [Reply to Comments]

wani,
x boleh ok..akan kecewa kalau tgh feel nak makan sate..tetibe sate itu mengecewakan..sedih woo..
so aku suka sate sedap2 aje..

Musliha said... [Reply to Comments]

sate daging kamu nampak sedap melampau.. haishhh..
eeeeeee.. nak makan..

darling8tabby said... [Reply to Comments]

hehe...oku? bertuah punye anak..takpe..dah say corry kan..mama pija nampak dah sihat..alhamdullilah yer...

sate samuri akak rasa cam dah tak best cam dulu...munkin pasal dah terkenal kot..dia jadi tak cedap...

kat melawati..sate yunus! the best! tapi rasanye dia takde sate hati la...kalo ada mesti lagi syok kan..

capik said... [Reply to Comments]

bagus aku sgt suke mkn sate..tp sires sate samuri mmg da xsedap....lelagi kat melati dgn awanbesar..kinrara ok lai...rupe sate pun cerah semacam..sampai pun da sejok...kat uma ku pun ade satu kedais ate yg super sedap..tp jauh laa ko nak g...aku nk try yg ko punye nih....

-inay- said... [Reply to Comments]

benz,aku pon slalu jd silent reader sbb amik dr link blog ko..

siyes,samuri tuh pelik da rase sate dia.

peej,mlm nih aku rase nk try la sate nih.cam dekat je pon kan

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...