Instagram : @peejburhan

nak cerita sgt..meh aku cerita~

aku penat la mcm ni..
tu la masalahnya kalau cerita semua ni..
ade je la suara2 ini x kene..itu x kene..
baru aku bermalasan kejap je x update blog..
dah kecoh2...

before that..sile la ke blog chics ...aku suka pendapat die...
aku ade rasa nak tulis mcm tu..
tp dah aku hari ni mood malas..aku abaikan...
n bg yg x puas hati lagi..pergi lak kat link ni.. click here..

aku pun dpt la byk email2 ni..
pasal circular halal haram ni..
cakap my chicken rice shop la..coffee bean la..shampoo dove la...
banyak la..aku ingat few je..
tp seperti biasa aku x layan..why???
sebab mcm chics cakap..
sesiapa pun bole je bg email2 mcm tu kan..
what if yg keluarkan email tu pesaing dorang ke..

ok la..let say pulak..mmg la JAKIM yg keluarkan circular tu..
mcm mana if aku ni x computer literate??xde email semua..
mcm mana aku nak tau benda tu halal ke haram ke
plus kalau la mmg benda tu haram la..contoh dove..
kenapa kau masih letak kat rack yg sama ngan shampoo lain2..
kan ke itu akan mengelirukan ke apa..
buat la section..shampoo yg x halal..apa2 la..

n plz la..jgn la bg remark mcm la aku ni cetek sgt..
sampai cakap..haram bukan babi je..kalau x sembelih pun haram..
aku tau la tu..xde la aku bengong sgt..
tp apa yg korang sure sgt kedai2 yg korang pergi tu semua ayam die halal..
korang tgk ke proses die..
mmg la ade tanda HALAL..
tp kata la..die dah dpt pun sijil tu..kalau lepas2 tu die beli ayam dpd supplier yg x sembelih..
korang tau ke????x kan..so kenapa nak selidik lebih2 kan..
janji korang xde masalah makan situ ..so ikut suka la kan..

n cakap pasal haram banyak la..
kalau setakat kau xnak minum kat oldtown tp kau pergi kedai kopi haji mail ke apa..tp kalau pakai baju separuh tetek nampak..x pun seluar low nampak alur buntuit korang..
haram gak tu..sebab x tutup aurat..
kalau takat kau makan kedai arab..tp kau gelak2 mcm langsuir..haram gak tu.
sebab ade orang kata..suara tu aurat...
get it???
lagi..jgn pakai minyak wangi..kalau untuk suami xpe..
my ass..tipu la kalau kau pakai minyak wangi xnak org notice ke apa..
mahal tu kau beli..esp if beli EDp..rm 300 n above kan..kan kan...
plus if x pakai minyak wangi..org kutuk..kata kau busuk lak..
wangi salah..busuk salah....

so benda2 ni payah la..
buat salah..x buat pun salah..
so masing2 la kan...
kalau kau jenis asyik la nak was2 itu ini..
jgn keluar..lepak la makan umah je...

ckp pasal umah..kau sure ke ayam ketul2 yg kau beli tu halal??
kata la kau beli kat giant ke..carrefour ke..
giant kan cina punya..carrefour lak france punya...
ni umpama la...kalau dah suka sgt selidik ke apa kan..
nak paling senang...pergi la pasar..tgk la org sembelih..
cabut bulu..rebus2..potong2 bg kau..puas hati..
nak lg best..sendiri sembelih..baru la gunakan tanpa was-was gitu....
if nak color rambut pulak..tanam la pokok inai..
x pun inai mekah...di jaminnnn halal..
dah kata dpd mekah..mesti bagus..
tp tahukan anda. byk barang2 dorang import dpd south east asia jugak..

ok la..cukup la aku bebel..
kang kene keji lagi...
susah la..lepak blog sendiri pun jiwa x tenang...

tahukah anda : saya punya la berpikir2 nak update entry oldtown tu..sebab tau akan kecoh mcm ni...nampaknya mmg kecoh pun..

26 Comments:

Tijah said... [Reply to Comments]

bukan takat makanan jer wehhh!!! makan gaji buta pun HARAM per!!! lebih baik cam kita keje sinri. sinri bos, sinri kuli. dijamin HALAL. hahaha...

fullstop!

si G.E.D.I.K.S said... [Reply to Comments]

hmmm setuju tu.. mmg la susah nk ckp psl hukum hakam ni tp kalau dah was was jangan je la makan..

org pk psl bab* ke tak tu je mende2 lain pun ade haram gak..

incase la peej pegi otwc kan.. kalo org lain x pegi sbb ckp was was..so fine la..kire dh ckp tu lepas la.. pendirian masing2 plak la pastu..

kitorg2 kat overseas ni pun kalo nk pk lg susah tp tu la..pepandai la carik alternatif nk tanye n semak sniri kan..

jgn dilayan dah sume2 tu peej.. ckp belakang2 boleh la ramai2 tu

miss dinza said... [Reply to Comments]

itu laa peej..hak masing2..lepas nie semua kuar bawak bekal..apa korang nak kata..ishh senang2 aku masak sendiri laa..** Tapi aku rindukan CHF kat OLD TOWN..

Ajipp said... [Reply to Comments]

pija...
awak pemes sbb tu orang suka dengki...

ekekkeke...

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

knpkah dgn old town coffee, serius kite adalah ketinggalan.. lolx. tp tu lah, kalau nk yg betul2 halal, kena jadi mcm org2 kat kg.. bela ayam sendiri, sembelih sendiri, beli produk kayu sugi, produk2 islamik semua. kalau yg nak makan luar tp rasa was2 tu, baik jgn makan sbb rasa was2 tu je da menyebabkan org tu xboleh mkn benda yg dia nk makan tu. phew pjg la pulak lolx :P

puterikurekure said... [Reply to Comments]

betul tu pija. akak sokong sesangat pendapat pija tu.
yang penting, ni semua dari hati.

akak dari kecik dah diajar makan kat restoren seafood cina, makan kedai mamak (tak semua mamak tu muslim). tapi kalau hati dah yakin benda tu halal, dan dah biasa, apa nak kesah kan? alangkan orang yang slalu lepak2 kat coffe house tu pon ada jual arak skali. tak haram ke tu?

pasal old town tu, akak ada baca kat web jakim. tapi bukan pendapat dan keterangan dari jakim. itu adalah komen dari pembaca jugak. so, benda tu tak sahih lagi. camne tu?

hmm....
tak tau la.

hotcocoa said... [Reply to Comments]

peej, jangan pedulik ckp org. yg penting kita yakin rite? kita tau la limit semua ye tak?

yang cakap tu pun, kalau u kata nak belanja dia kat oldtown setahun, komfem nak punye ok!

Tina Najib said... [Reply to Comments]

alaaaa.. everyone has their very own opinion..unless la dah terang-terang restoran tu tulis 'NOT HALAL' ke apa, lain la kan..

but to me, how one express their thought is important la..nak menegur bukan dengan cara menyentap.. and suka pija la dia tak suka tetek org.. apa masalahnya..ko suka ko punya psl la.. peej tak kisah pun.. haihhh...

Anonymous said... [Reply to Comments]

pehal nk kecoh2,kita sendiri mkn kita sendiri bayar lah kan.bukan org lain kasi duit.mkn je kat mn2 asal kita yakin kehalalannya...

darling8tabby said... [Reply to Comments]

haiahhh...susah tul kan..susah nak please semua orang ni...

tepuk dada tanya selera sendrik je kan..

Ceera said... [Reply to Comments]

aku pun ada buat entry oldtown, tapi nasib dorang tak kecoh..

aku setuju apa yang ko cakap.. yang dorang sibuk nak kecoh pehallllll.. dorang taknak makan, itu dorang punye pasal la kannnnnnnnnnn...

nasaoji said... [Reply to Comments]

butui2 peej,,klu nak sgt brg2 kompem2 hale, p sumer wat sendiri, bela haiwan2 sndir...buat mknn2 sendiri, bau tau hale ke harem....

stuju ngn n3 peej yg ni,..masing2 ader pendapat..kan..kan..

My Spirit Finger said... [Reply to Comments]

peeja,
malam ni jom p pekena pork mee kat Seksyen 2. Dah lama teringin ni. Lepas tu amik gambar byk2 gambar mee, gambar babi, gambar kita makan mee babi...emm yum..yumm... Tepek dan blog out. Tgk sikit org-org ni.

Musliha said... [Reply to Comments]

hehe.. mus pun kena begini jugak..
that's why no more entry pasai OTWC..
pendapat masing2.. susah nak cakap.. relaks peej..

chics said... [Reply to Comments]

hahahah aku gelak nak mati baca komen dzaza.Hahahahhaaaaaaaaaa

Tina Najib said... [Reply to Comments]

Dzaza gilooo...
Hahahahaa...

ai said... [Reply to Comments]

AKU SOKONGGGGG!!!

shasha said... [Reply to Comments]

haihh...macam2...aku senang je peej..selagi tempat tu tak jual babi..JAKIM tak kuarkan kata tempat tu haram...aku makan je tanpa rasa was2...kalo dah was2 tak yah makan..senang..

Nonoy said... [Reply to Comments]

kak dzaza mmg gilo..hahaahahah
tapi betul lah kan,
suka kita lah nak makan babi ke,minum beer ke.. pape je..
blog kita weyh.. dosa kita gakkk..
nak tepek ke.. nak ape ke.. suka kita lah!
kau byr apa kite makan ke????
tak kan????
so get lost.
*astagha mintak simpang malaikat 44*
cuma tgh marah jer. ahahah
saya ni penuh perasaan AMARAH laaa...
tolongggg

aNnAsUeJiE said... [Reply to Comments]

adakah salah kalo aku pi otwc semata2 nak mkn butter kaya toast dgn hazelnut white coffee??? adakah peralatan2 yg digunakan utk membuat kedua2 mknan/minuman diatas bercampur dgn peralatan utk membuat mknan yg ade unsur2 babi???

kalo takut marilah kite beramai2 serbu office jakim tanye diorg psl bende alah nih~!

Tina Najib said... [Reply to Comments]

nonoy,

kau memang penuh degan perasaan AMARAH la.. hahahaha.. Cho funny! hehehehehe..

tapi saya LAAAAGI AMARAH!! Sebab pagi tadi Chemott kencing kat dapur saya.. Grrrrrrrrr.. Nasib baik chomel, kalau tak dah lama saya campak dia keluar kat balcony tauuuuuuu....

Anonymous said... [Reply to Comments]

tapi aku rasa, kalau betul la haram, nape ek jakim tak kuatkasa betul2 dan heboh2kan kat paper or tv instead of just pass2 kat email je.
aku pun x layan mende ni melainkan dah keluar tv ke, mufti dh sahkan haram ke.

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

tak hbis lagi isu nih?
aiseyh...pity u la peeja..
ko hidup dgn dunia ko sudah
betol juge ckp ko...
mcm ade org sibuk kata colgate tu haram... nak pakai ubat gigi safi je...
dah terang2 situ ade cop jakim halal....lagi mau kecoh... aku tak paham la...
nak pertikaikan jakim???
hbis lepas ni ko nak pertikaikan ape plak?
cacat!

viruspadu said... [Reply to Comments]

akak pun selalu rasa mcm tu

mcm tak tenang jer lepak kat blog sendiri

nak tulis pape, kena fikir berjuta2 kali dulu huhuhuh

pepari said... [Reply to Comments]

i agree with u peej.. as long confident... dan tak rasa ragu2.. tak payah nak kusut kan kepala pk nak dig sampai root dia.. ko nak makan silakan.. rasa ragu2 sila makan tempat lain.. senang je.. btw i luv old town hehe.. and as for dove.. i penah attend drang buat product survey.. and one of the participant ada tanya pasal halal haram dove ni.. (sbb nya dalam goodie bag tu die kasi barang dove) and the spoke person tu which is malay woman yg bertudung dah janji kan yg dove is not haram.. so dari situ i have no doubt at all for dove products...

Mr. E~ said... [Reply to Comments]

simple words la k..

"Siapakah 'kita' nak menentukan halal dan haram sesuatu bende atau produk tu?"

Fikir ayat tu betul2.

Baca balik kitab weyh org yang berkata-kata tu..

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...