Instagram : @peejburhan

pish..pish..pish~

after gerak dpd GEM..
ingat nak balik..
tetibe mama ajak pergi jalan pasar..
beli ikan..n motor aquarium...

so terus ke sana la..
aku adalah malas nak drive..
sanggup himpit kat belakang..huhu..

:: menyempit di sebelah wheel chair ::

x bole letak belakang..
sebab akan hadang cermin..x nampak apa nanti..
so turunkan kerusi..n letak tepi la..
so bontot aku adalah petak ok dok atas seat papan itu..
dsh la xde termpat sandar...
lawak pun ade..kalau ade kereta kat belakang..mesti nampak je badan aku mcm tembok tgh2 tu..haha..

:; ye kami bersempit di belakang ::

nasib semalam traffic ok..
xde jam ke apa nak ke jalan pasar tu..
carik parking..
mama dok dlm kereta je..
sebab die kata x larat if nak kene jalan..
so kite org cergas ke seberang jalan.
dan membeli ikan..
sesiapa yg gile ikan..sile la kesana..
murah gilos..teruja ok..

:: ikan yg diletak dalam besen2 aje...pilih2 aje ::
:; noy pilih ikan emas utk aquarium dalam..amik sampai 10 ekor..huhu ::


:: aku pulak amik ikan utk kolam depan ::
:: amik 5 ekor je..kang banyak sgt..crowded pulak kolam tu..fountain tu kecik ajo ::
:: muka pengguna yg berpuas hati ::
:: juga gembira ::
:: hari adalah super panas..nasib ade tempat berteduh..sebab tu dua2 muka spastic..muka thn panas ::

then belikan mama buah2 sikit..
suke nye..semua murah2 disitu..
terus gerak
:: ni la hasil belian..ikan emas kecik2..50 sen je sekor ok..murah melampau kan.. ::
:; ikan ni pulak rm1 je sekor..pun murah..owh suke..kalau kat kedai2 ikan..sampai rm3..citt.. ::
:: operasi nak melepaskan ikan ::

:: welcome bebeh ::
:: 5 sekawan...sorry kolam berkerak...tp aku suke je..baru le feeling bali..wah bali kah..kata la pemalas basuh kan..haha ::
:: ikan emas pulak ditempatkan di dapur..aquarium yg ben belikan utk bday aku 2 thn lepas kot..lupa la.. ::
:: selamat bergumbira..owh kami jugak beli motor baru yg berharga rm12 sahaja..murah kan..sebab yg ni punya rosak pulak ::
:: mama yg suruh letak kat dapur..sebab die kata if nak buat keje kat daput..tenang je bile tgk ikan.. ::

itu sahaj kisah ikan2 itu..
mengapakah aku bg tajuk tu..
sebab noy kan selalu buat flight ke jakarta..
so mostly yg naik indonesian la..maids...
so bile noy tanya.."chicken or fish??"
sorang akan jawab, "pishh"
so semua entire flight akan jawab, "pish..pish..pish pish" sampai la kebelakang..
hahahah..noy kata dah mcm cerite finding nemo..
yg ade burung kat laut tu cakap, "mike..mike..mike..mike"

owh aku suke cerite finding nemo..
dulu aku, noy n pedd tgk cerite tu 3-4 kali sehari..
siap bole hafal2 dialog lg ok..gilo..

ok la..tu je..byeeeeeeee..

23 Comments:

Amy Maznan said... [Reply to Comments]

ben x dtg tolong ko cuci kolam ke peej? ;P

shasha said... [Reply to Comments]

kelakar bab indonesian sebut "pish" tuh..tgk ikan ni rasa cam nak bela ikan lak kat umah...

Ceera said... [Reply to Comments]

pish pish pish.. lawal lawak...

murah2 la ikan situ.. nanti, kalau aku dah bela ikan.. *kalauuuuuuuuuuuuuuuu....

aku nak gi tempat ko nie..

ai said... [Reply to Comments]

pish! ;P

Tina Najib said... [Reply to Comments]

i love finding nemo too..
siap nangis ok tgk citer tu, hahaha..

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

waaaaaaaaahhh aku pergi jalan pasar beli komponen projek jek... tak pon beli projek siap pastu submit ke lecturer... hahahhahaha

merasala kat sini takde market avenue! huahuahuahuauhau

darling8tabby said... [Reply to Comments]

murah betui ye ikan2 kat situ..cun2 lak tu..harus bole pi sana..choice pun banyak kan..

Musliha said... [Reply to Comments]

HAHAHA.. DERANG IKUT JE KEPALA..
KANG LEBIH2 CAKAP, SUSAH.. AHAH..

mrs.shaf.e said... [Reply to Comments]

pish...pish tu anak buah aku pun sebut cam tu..kalau tengok national geographic channel ke discovery ke cite pasal ikan2,tak habis2 sebut pish tu..sampai la iklan baru berenti kalau tak..selagi nampak ikan2 selagi tu la asyik sebut...sakit jiwa dengar ahh!hehe

swit@kon said... [Reply to Comments]

ko pakai kemera ape ni peej? cantik aaa gmbr? kalau henpon aku nak angkat satu

Tny said... [Reply to Comments]

Ha'ah murah lah.. espc ikan koi/cup fish tu.. klo bapak aku tahu [and klo dok dekat sna lah kan..] mesti bapak aku dh serbu kedai tu!

My Spirit Finger said... [Reply to Comments]

ingakan GEM tu batu permata. Aiseh! baca sampai habis. oooooooooo now i know.

Tijah Lawa said... [Reply to Comments]

gambar :: welcome bebeh :: tu, cam iklan dr jabatan perikanan ek?? yg ala2 menteri nak lepaskan ikan dlm kolam ternakan tu...

ellzam said... [Reply to Comments]

hi peej, saya suke baca blog awak, sangat kelakar okk..ohh, btw tadi saye nampak edan kat ofice, dia baru balik flight. hheheh, tapi sombong la edan tuh. xmo pun introduce diri kat kitorang. hehheh...

peej said... [Reply to Comments]

amy maznan,
xde la..last week die kerja la..even sabtu n ahad..


shasha,
mmg seronok tgk ikan2 ni..tp bab nak mencuci tu hazab tu..


ceera,
syok la ikan ni..tenang je tgk..umah kau sekarang best la kalau ade kolam ikan..sebab ade laman tepi tu..

peej said... [Reply to Comments]

ai,
yes..sebut betul2..pishh...


tina,
memula start tu mmg emo la..tp kau mmg drama lebih..


lil^red799,
haha gile keji..tp bagsu eyh..mcm2 ade kat jalan pasar tu..

peej said... [Reply to Comments]

darling8tabby,
mmg murah kemana2 la kak ngan kedai2 ikan yg ade kat area2 umah ni..


musliha,
xde la..aku rasa dotrang x reti..noy kata selimut pun mcm tu..sorang nak selimut..semua sampai kebelakang nak..haha..


mrs.shaf.e,
budak kecik..xpe la..ni org tua kot...tp lawak je aku rasa..maybe sebab bukan aku yg kene..kalau aku kene..elok aku sepak laju2 muka sorang2 pakai pish tu..

peej said... [Reply to Comments]

swit@kon,
aku pakai lumix je..pic biasa2..tp aku suka adjust pakai photoshop..main ngan warna n sharpen je..aku xde la terel mana2..basic2 tu reti la.. ;p


tny,
mmg murah la..aku sukaaa...banding ngan kedai2 biasa..plus ikan ni kadang nyawa x panjang..beli mahal2..mati..buat terkilan je kan..


my spirit finger,
haha..shortform a..malas nak type..

peej said... [Reply to Comments]

tijah lawa,
ade2 je kan..tetibe menteri melepaskan ikan pulak..haha..


ellzam,
xdenye sombong..penat la tu kot..kata baru balik flight..lg pun ni kan forst day die..mesti la takut2 ke..x biasa ke apa..lama2 ok la tu..nway keje airasia ke??jadi apa??maybe next time if die jumpa bole la kenalkan diri ke apa...

sherrina said... [Reply to Comments]

kalau nak lagi murah, gi time hujan. Masa tu dorang let go murah2 je, sebab tak larat nak tarik besen2 tu. Kalau air melimpah, ikan masuk longkang. Leh dapat sekor ikan brape sen je...tapi kene tunggu hari hujan lah :D

ellzam said... [Reply to Comments]

saya bukan la f.a, tapi smlm rasa nk je tegur dia nk suruh kirim salam kat awak ngn noy, tapi takut lah.ahahh

zie said... [Reply to Comments]

best nyer ada kolam ikan....boleh tiru tak peej? ingat nak buat kat rumah kami bila siap nanti...

by the way, rambut noy cantek la..simple and nampak fresh...
kim salam kat noy ek..

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

korang beli ikan kecik2 ni ada x masalah mcm kitorg dlu.. iaitu ikan2 kecik mati disedut motor? lolx. dlu kitorg sgt la rajin bela2 ikan. tp pengakhirannya agak tragis sbb tersedut motor oksigen T_T

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...