Instagram : @peejburhan

genap seminggu arwah maktok xde~

sorry la...
kemalasan aku ni menjadi2 lak..
bukak blog utk blog hop je..
sendiri punya payah betul nak update..

hari ni genap seminggu maktok xde...
hari jumaat tu mmg penat la..
lepas je maktok meninggal..
aku tolong sapu2 depan...
angkat kerusi meja ke luar..
org lain buat benda lain la..
pastu aku n noy rush ke setiawangsa..
ye la..tukar baju semua...

then ke umah acu balik..
around 6 van jenazah dtg..
kite org ke tmn bunga raya, setapak..
arwah maktok mmg bayar khairat kat situ..area umah lama die..

me n noy tolong mandikan jenazah....
1st experience buat tu..
rasanya ok kot..
noy la..masa buat semua die ok je..
tp balik dpd tu die mcm penakut melampau..gilo punya perempuan..

siap semua...
maktok dikebumikan kat area danau kota..
area baru la..
arwah atuk dulu sebelah yg satu lg..maybe dah penuh kot..
ye la..arwah atuk meninggal back in 1994..



uncle i..polis...kire pangkat besar la..
so semua laju jeeeeee.....
xde tangguh2..
n rezeki maktok..ramai sangat org dtg n baca yassin semua..
sedangkan maktok ni bukan la jenis campur org sgt...



tgh urusan pengebumian..dtg bomba..
aku dah...,'apa jadah bomba dtg lak ni kan'
rupanya sebab nak pakai lampu die la..
kan kebumi after maghrib..
harus la gelap nanti kan..
so dtg la bomba ...

terang terus jadi...
ayol, uncle akhil(suami acu) n uncle ghani(adik uncle akhil) yg tolong kebumikan maktok..
P.G kesian..die kan kecik..x dpt sgt nak tolong apa2..
sebab ramai sgt..
berebut2 org nak tolong angkat jenazah la..
angkat kan keranda tu la..
xpe la..rezeki maktok kan..


aku ade la amik few pic..tp aku letak mana patut je..
ye la..papa kan x de..so bole la die tgk pic2...
tp aku x tepek la sini semua..
utk menjaga sensitiviti sesetengah pihak..

dah la nak amik pic ni pun payah..
memanjang kene marah ngan noy..
mama ok je..mama kata amik je la ..x salah...

apa2 thanks kepada semua ucapan takziah..
samada yg call, sms, dlm blog ni ke..
sorry aku x dpt la nak balas satu2..

7 Comments:

puterikurekure said... [Reply to Comments]

takpe pija.
take your time ok.
maybe pija perlukan masa nak recover balek.

tg liza said... [Reply to Comments]

babe..
dulu my mom and nenek meninggal dunia, i pun tolong mandikan...
tapi kata orang tua2, petua utk jangan "hilang semangat" air yang bersih dalam besen/baldu yang utk mandikan jenazah tu, sapukan ke muka. Inysallah tade apa2..

~LIZA~ said... [Reply to Comments]

takziah peej..

kubur arwah mak tok sama tempat ngan arwah mak i kat danau kota..

shasha said... [Reply to Comments]

hmm...dah ada pengalaman mandikan arwah mak dan nenek...alhamdulillah...rezeki maktok peej sgt murah...semoga rohnya dicucuri rahmat...amin..

ai said... [Reply to Comments]

rezeki arwah la tu. siap abg bomba 'terangkan' kwsn kubur tu...

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

besar pahala peeja n nonoy urus jenazah....
aku ni agakl penakut...
suruh la cemana pon...
aku baca yaasin pun jauh jauh
aku tau aku keji
abih... aku suke je imagine melampau2
kalau tetibe mata terbukak ke...
tergerak ke..
sumpah aku pengsan kat situ
ye ye...aku tau aku keji

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

alhamdulillah, mmg rezeki maktok la org dtg ziarah ramai2 :]

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...