Instagram : @peejburhan

new family member is safely home now..yeay~

last thursday at last hannan dah boleh balik..
after 7 days di quarantine..
noy ade flight..
aku x kuasa nak pergi la..
so ayol n edan pergi amek hannan..
bersam2 cousin2 aku..dpd melaka..
yg dpd last monday ade kat sini..
boeh thn lama jugak la dorg kat sini kan..
seminggu ok aku x dpt pegang PSP aku..
emo seyh.. grrr...

nway..dorang pergi la..
bagus dorg bawak camera..
so ade la pic dorg amik kat sana..
so mari kite melihat pic..


:: ajang - hanif & haikal ::
:: tetibe ayol pun nak jugak muka die ade..so harus la besar pasu muka terpampang..haha ::
:; muka kau dlm ni mcm sesuatu edan..tah kenapa..kening kau kot..mcm plug lak..hiahahah.. ::
:; tibe di destinasi..area klia..gile jauh ::
:: ayol gigih isi borang..borang apa..aku x tau..kata aku xde kat sana kan ::
:; segala document2 hannan ::
:: muka2 kebosanan..haha ::
:: tgk je la pic ni.. ::

at last setelah aku tggu di rumah..
dorg sampai around 3 ish 4 kot..
sebab dorg singgah umah pedd..amik cage..
beli cage dpd pedd aje.. :)
murah sikit..nak beli baru mahal gile..


:: hannan yg x sabar2 nak keluar. ::
:; ayol & edan tgh pasang cage ::
:: mcm chemot kan muka die..huhu ::
:: hannan's new home ::

segala bende la kite org sumbat..
supaya die selesa...
tp kite org jenis x suke la kurung2 kucing..
kesian aaa...
so x lama la die dok dalam tu..kejap2 je..
pastu bawak masuk umah..

:: hannan yg gembire dpt strech kaki die..dlm cage x muat.. ::
:; mempunyai gaya landing yg sama mcm chemott ::

:: die jugak adelah gedik..di mana org nak landing..kat situ jugak die nak landing ::
:: tido je keje die ::
:: hannan jugak perasan bosss...die halau2 si sucre & chemott ::

memula die nak kawan..
tp sucre n chemott eksyen..
chemott lak..nampak hannan dtg kat die..
takut gile..siap lari sampai belakang..tido kat tepi washing machine..
mcm kucing terbiar je..sian...
chemott kan penakut..
so sekarang ni hannan je la yg bermaharaja lela kat umah ni..
sucre mmg x bg masuk..takut kencing..
chemott lak takut2 nak masuk..
sian chemott..

xpe la..hopefully nanti dorg berbaik la..
sapa tau mcm mana cara nak berbaikkan kucing??

14 Comments:

puterikurekure said... [Reply to Comments]

dah besar ek hannan. dulu tgk kecik je lagi.
comel!

syahnaz said... [Reply to Comments]

kurung aje tiga2 ekor tu satu kandang. lelama baik lah tu :'P

My Spirit Finger said... [Reply to Comments]

lepas ni nak panggil ayol, *Ayol Pasu* lah. Saya sangat geram dgn itu budak hanan, nak picit2 dia.

Ok cara nak baikkan deorang tu. Peeja cuba umpan dengan makanan basah. Letakkan dlm bowl, susun bowl tu dekat2 antara satu sama lain. Biar deorg makan dekat dgn each other.

darling8tabby said... [Reply to Comments]

ya allah comeinyer...gaya landing sejibik cam chemott ek..

dek..pedd ada kedai haiwan ker? dapat diskaun meh beli kandang tu..akak pun nak carik kandang cam hannan tu gak...

selalunye dorang lelama ok...matter of time jer

~LIZA~ said... [Reply to Comments]

eh hannan dah panjang :D

Anonymous said... [Reply to Comments]

cara nak berbaikkan kucing? ciumkan mereka dgn bontot2 mereka! paksa hannan cium bontot sucre n chemott and vice versa. good luck!

Nana said... [Reply to Comments]

Comei sungguh si Hannan ni!

Nak berbaikkan kucing, better kalau dari kitten tapi kalau dah besar gini, make sure dah sunat semuanya, and bagi dia smell bontot masing2. Bagi masa la dalam 3-4 weeks gitu. Makanan pun letak sebelah2 so everyday dorang KENA duduk dekat each other kalau nak makan.. Insya Allah ok la nanti tu.

Tapi kalau ada sekor out of all of them yg tak sunat, then u can forget about it coz bau hormon dia akan ada and the rest of the kucing yg dah sunat akan rasa tergugat. Yg tak sunat tu nanti akan pancut satu rumah nak mark his/her territory.

Just some advice from a vet with 37 cats :)

ai said... [Reply to Comments]

giler blagak kau ye hannan!!!

shasha said... [Reply to Comments]

huih..besar gak hannan ni ek...rasa dulu cam kecik je..

Che Sue said... [Reply to Comments]

uih mmg mcm chemot totally aa...gaya landing pun sama?! wahahaa..dah beso ek hannan..geram nyerrrrr!!!

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

haha pandai betul hannan ni, dtg2 je dah jadi boss :PP tp cpt betul dia bsr kan, macam baru hari tu je dia kecik cinonit dlm webcam tu. agaknya gen2 luar negara ni mmg bsr cpt *mengambil anak2 mat salleh sebagai contoh :PP*

peej said... [Reply to Comments]

puterikurekure,
kata umur pun dah besar..harus la die pun dah besar.. ;p


syahnaz,
ye ke..baru dekat2 dah berbunyi2..


my spirit finger,
keji ok nak panggil ayol pasu..haha..
ye ke..apa kata awak dtg sini..awak yg buat..takut la haih..

peej said... [Reply to Comments]

darling8tabby,
xde la..dulu die ade banyak kucing..sekarang tggl 1 je..tu yg xnak pakai sangkar dah..die beli mahal..tp jual murah kat kite org..kalau nak beli kat kedai..mmg menangis la..mahal gile..


liza,
tu la..panjang betul..



anon,
ye ke..die x cakar ke?

Anonymous said... [Reply to Comments]

i know, kalo my cats tak jumpe lame derang akan gaduh even though anak beranak pun, so mandikan sume, derang gado sbb bau lain2.. :)

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...