Instagram : @peejburhan

daging sambal~

ok hari tu kan ramai mintak resipi..
bukan x nak bg..sbb aku x reti nak bg pakai mulut je..
kalau ade pic ok sikit kot..
so utk itu kene la tggu bile next aku masak kan..

so semalam aku bgn around 8ish..
maktok kata die dah potong daging..bawang n so on..
so die nak aku buat daging sambal..ok la..
so ok la..xde la korang tunggu lama...

bahan dah siap..yeehoo..so senang keje aku kan..


bahan-bahan


:: daging 1kg..umah aku x bole sikit2 ::
:: bawang kecil n bawang putih..nih maktok dah buat..so aku gune je..aku x tau jumlah berapa..malas kire..rajin kire la sendiri..haha ::
:: if aku masak..aku pakai 2 bawang besar..n 3 ulas bawang putih ::

aku x suke kopek bawang..sakit mata la..
so aku gune bawang besar je..dasar pemalas..
tp org2 tua kan suke bawang kecik..die kata lg sedap la apa la..
apa2 la labu..aku rasa sama je..namanya bawang jugak kan..

:: cili kering ..::

kalau belum blend punya..aku amik mcm segenggam ..then 1/2 lagi..aku suke pedas..
tapi nih punye dah blend..so aku letak 3 senduk..
aku suke je pedas..suke korang la nak banyak mana..

:: belacan ::
yg nih aku pakai besar ibu jari..aku amik 2..
so ade la 2 belacan yg sebesar ibu jari..
dlm pic nih nampak mcm 3..sbb die dah terpecah..duhhhhh...


cara-cara membuatnya

blend semua bende tadi..except daging la kan..
apa jadah nak blend daging...

panaskan kuali...masukkan minyak..tumisss...

:: tumis sampai pecah minyak..::
:: later masukkan daging ::

pastuh nanti die akan berair..sbb ye la..air daging kan..
so masak la sampai ala2 empuk daging tuh..
sampai kuah tuh dah ala2 nak kering...

:: masukkan garam secukup rasa..haha..ayat x bole blah ::
:: asam jawa sebesar penumbuk ::
:: air asam jawa..kuantiti ialah mcm mangkuk tau foo far tu..tp half air die..paham x?? x paham..pandai2 je la yea::
:: masukkan air asam jawa itu ::

:: masak la lagi few minutes..::

dah ala2 mengelegak2 tuh..padam la api..
aku suke ade kuah2 sikit..
mcm mama..mama suke macam x kuah sgt..
mana2 pun sedap..tp of coz la..mama masak lg sedap dpd aku kan..

:: aku makan sikit ngan 2 keping roti utk alas perut ::

sesuai juga dihidangkan bersama nasi letak kicap..nyum
x pun nasi impit ngan bawang n timun..sedap gile weyh..ngan kuah kacang..x pun lontong..
syedappppppppppppppppppppppppp....

:: sambil minum air kopi o ais..sedap gile..::

addicted..nih carrefour punye..
kopi uncang yg jual tgh2 area sushi la bun tuh semua..

semalam aku balik je umah..around 7ish..
nak makan la nasi..bole lak daging nih tinggal sikit je mcm besar asam jawa gambar atas td tu..
dorg nih pelantak ke apa aku x tau la..
terkilan aku tau..dapat makan celah gigi je..
dah la tggl sikit..kene bahagi half ngan mama..sbb mama pun belum makan..

so itu je cara2 membuatnya..
selamat mencuba..
kalau rasa2 x sedap tuh jgn salahkan aku..
salahkan diri sendiri ok..sbb korang tuh yg x reti masak..hauahauahauahaua..
tp ye la..tgk org la..sbb jiran aku mintak resipi..die nak buat jugak..
die pun dah jadikan menu wajib time raya die..
tp kan..die punye rasa x best la..mcm x power..;p tp serious la..x tipu..

so morale of the story..
kalau sapa2 masak x sedap..sile salahkan diri sendiri..ngah ngah ngah..

♥bye-bye...muaxx♥

13 Comments:

K.Jah said... [Reply to Comments]

tq peej..

errr. daging sekilo bang!!! potong sesiap keh!!

darling8tabby said... [Reply to Comments]

thanks for the recipi..akak pun ingat nak masak masa raya..asek rendang je cam muak kan *sebenornye malehhh* ...

Hana-Ni-Mo-Nai2 said... [Reply to Comments]

ok!lulus utk kawen nehh
giler nyesal bukak pepagi blog u nih
watashi dh meroyan lapoooo
dah la ujannnnn

Zahiela Zahari said... [Reply to Comments]

wah..peej..rajinnya masak..eila pun selalu gak masak sambal daging ni..
wat makan ngan roti canai..hehe

cikanum said... [Reply to Comments]

nak cube la nnti.
tgk sedap ke x sedap.
kalau sedap maknenye sy pandai masak.
hahaha.

lil^RED799 said... [Reply to Comments]

waaaahhh dah ade resipi dah leh masak ni!!!! tp kalo tak sedap nak salah kan peej jugak!!! hehehehe

akak drama said... [Reply to Comments]

Mmh mmhh mmhhh... nampak sodapppp jo! 'Ni yang akak nak gi dapo masak sambal ayam lak ni. (Akak ni red meat tak berapa 'bertegur' :P)

Hancosssss la diet jawabnya. (What diet? :D)

wani ezryl * said... [Reply to Comments]

haha ye la kan, bahan2 semua sama, air tangan lain2. wohh da tau cepat habis, nex time harus la ko masak daging lebih drp 1kg.. nama pun hidangan sedap & semorg suka makan.. maka cepatlah habis. ekeke.

Hijrah1429 said... [Reply to Comments]

sedap sesangat nampaknya..peej kalau citer cara cerita tu siap akak boleh imagine sedap dia...siap meleleh air liur...

p/s: dah lama dah kagum ngan peej ni yg rajin masak ni...untungler si ben dapat peej

Ms_MER said... [Reply to Comments]

siap letak kopi o es plak...seb baik aku tgh kenyang neg nge ngee

$h@$h@ said... [Reply to Comments]

peej...rasanya dah 2 kali kamu letak resepi daging sambal ni kan?

capik said... [Reply to Comments]

penumbok sapa?

noramanik said... [Reply to Comments]

peej, thanks for sharing the recipe. sure satu hari akan ku cuba jugak...yolah... ada pun dah entry recipe nih... pemalas tul nak cari... (hahahahhaha padan muka aku...)

Post a Comment

Heyyyyaaaaaa...